Nova blamaža Chivasa
Riveros donosi pobjedu Cruz Azulu

Meksiko Apertura

Nova blamaža Chivasa

Prava je šteta što nijedan TV kanal u našim kablovskim sistemima ne prenosi utakmice meksičke lige. Oni koji imaju priliku gledati utakmice na nekom od satelitskih programa, ovaj vikend su imali pravi razlog da uživaju u sjajnom nogometu. Mnogo golova, sjajnih poteza, puni stadioni, i sve ostalo što krasi najvažniju sporednu stvar na svijetu, česta su slika meksičkih stadiona.

Ako se po jutru dan poznaje, onda će navijači najvećeg meksičkog kluba Chivasa imati velikog razloga da tuguju ove sezone. Trebala je ovo biti sezona povratka za tim iz Guadalajare. Prošlu sezonu su završili katastrofalno, nisu se uspjeli čak plasirati ni u doigravanje, završili su regularni dio na desetom mjestu, a u novu sezonu krenuli su sa dva nizana poraza.

Bodove su ovaj put odnijeli igrači Tigresa, koji su slavili rezultatom 3:1. Francisco Fonseca se u 4. minuti poigrao s golmanom Chivasa i donio vodstvo gostujućem timu, da bi još ljepšim pogotkom Itamar Batista donio novo vodstvo gostima u 34. minuti meča. Javi Hernandez je u 50. minuti donio nadu Chivasu, ali je Batista svojim drugim golom u 61. minuti pokopao sve nade domaćih igrača i navijača.

Pachuca je prošle godine zaustavljena tek u finalu, a ove sezone su dobro krenuli i žele napraviti korak dalje. Pobjedu na startu prvenstva igrači Pachuce su krunisali novom pobjedom, ovaj put pred svojim navijačima protiv Queretara, novajlije u ligi, koji je odigrao prvu utakmicu, s obzirom da im je meč prvog kola protiv Atlantea odgođen.

Ipak, momci iz Queretara su dobro otvorili utakmicu, i već u 20. minuti golom Marca Gonzaleza koji koristi grešku domaće odbrane dolaze do vodstva. Dvadeset minuta kasnije Pachuca je došla do poravnanja golom Juana Carlosa Cacha iz penala. U posljednjih 15 minuta utakmice domaći nogometaši su golovima Ivana Pereza i Edgara Beniteza dovršili posao, koji nije bio nimalo lagan.

Toluca je također odlično krenula u novo prvenstvo. Zahvaljujući sjajnom Nestoru Calderonu koji je s dva pogotka u 36 i 45. minuti donio pobjedu Toluci kod Jaguaresa, Toluca se nalazi na vrhu tabele s maksimalnim učinkom u prva dva kola.

Atlas je momčad koja je u prijelaznom roku potrošila najviše na pojačanja, ali to nije nimalo impresioniralo Monterrey koji se lako obračunao s njima dobivši ih sa laganih 3:0. Prednost domaćem timu donio je Edgar Pacheco koji je zatresao vlastitu mrežu u 28. minuti, a samo deset minuta kasnije Sergio Santana je povisio na 2:0. Pet minuta prije kraja, čileanski veteran Humberto Suazo postavlja konačnih 3:0.

Cruz Azul je odigrao odličnu utakmicu protiv prvaka Aperture UNAM Pumasa. Cruz Azul tim iz velike četvorke meksičkog nogometa prošle sezone je u ligi ostao tek nagon baraža, a ove imaju ambicije da se bore za naslov, a kako su krenuli nije nemoguće. UNAM je bio bolji protivnik do 43. minute kada Dario Veron autogolom donosi vodstvo Azulu, a onda domaći igrači staju. U drugom dijelu utakmice Azul je golovima Christiana Riverosa u 49 i Emanuela Ville u 84. minuti samo dovršio započeto u prvom dijelu.

Nakon Chivasa kiksao je i njihov najveći rival America. Drugi po veličini meksički klub( 10 titula) na novu titulu čeka već šest godina, a kako su krenuli čekaće još. Bodove sa Olimpica odnijela je Morelia koja je slavila 2:1. Mrežu Americe načeo je Miguel Sabah u 17. minuti, a na 2:0 povisio je Thiago Wilson u 40. minuti. Do kraja utakmice Salvador Cabanas je u 85. minuti sa bijele tačke samo uspio postići počasni gol za domaći tim.

Santos Laguna je vrlo dobro krenula u novo prvenstvo. Bod sa strane u prvom kolu su ovjerili domaćom pobjedom nad Indiosom od 1:0. Pobjednički gol dijelo je Juana Rodrigueza u 78. minuti iz penala.

Jedini meč kola koji je završio bez pobjednika odigrali su Puebla i Estudiantes Tecos. Mauro Cejas je doveo goste u vodstvo u 27. minuti, a samo šest minuta kasnije Carlos Ruiz je poravnao. Imao je Ruiz priliku donijeti pobjedu svom timu, ali je u 57. minuti promašio penal.

Rezultati:

Pachuca – Queretaro 3:1
Jaguares – Toluca 0:2
Monterrey – Atlas 3:0
Chivas – Tigres 1:3
Puebla – Tecos 1:1
UNAM Pumas – Cruz Azul 0:3
America – Morelia 1:2
Santos Laguna – Indios 1:0
San Luis – Atlante (odgođeno)

Tabela:

Pachuca i Toluca 6, Tigres, Monterrey i Santos Laguna 4......Chivas, UNAM Pumas, Queretaro i Atlante 0.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.