Novo rađanje zemlje Bosne
Nadamo se da Fatih Terim večeras neće biti Fatih u pravom značenju te riječi

Dugovi došli na naplatu

Novo rađanje zemlje Bosne

Kako se samo sudbina može poigrati s čovjekom. Ovaj put sudbina je htjela da nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine svoju presudnu utakmicu igra u Zenici protiv Turske.

Pa dobro, šta je tu čudno? Igrali smo na desetine velikih utakmica protiv velikih selekcija u Zenici. Ipak, ovog puta je ovaj meč nešto potpuno drugačije. Zašto? Negdje u blizini mjesta gdje se danas nalazi stadion Bilino Polje davne 1089. godine Kulin Ban je izdao povelju Dubrovčanima da mogu nesmetano koristiti teritorij Bosne za trgovačke poslove, te da će jedni druge pomagati u odbrani od eventualne najezde Mlečana i ostalih neprijatelja. To je zapravo prvi historijski pisani dokument koji svjedoči o postojanju Bosne kao suverene države.

Skoro pet stoljeća kasnije, tačnije 1463. godine Bosna gubi svoju samostalnost i suverenitet te pada pod vlast velike i moćne turske imperije nazvane Osmansko carstvo. Bosnu je pokorio Sultan Mehmed Fatih a njom su narednih petsto godina vladali razni turski vladari koji su je na kraju prodali Austro – Ugarskoj monarhiji za 2,5 miliona tadašnjih funti, što je daleko manje od vrijednosti bilo kog igrača madridskog Reala.

Večeras na tom istom Bilinom Polju gdje se nekad rađala država Bosna, mogla bi se roditi ponovo Bosna, ali u jednom drugom smislu. Bosna (i Hercegovina) kao sportska, odnosno nogometna nacija mogla bi večeras da se upiše velikim slovima u historiju. Ukoliko naša reprezentacija pobijedi Turke izborila je plasman u baraž i tako se primakla na samo jedan korak od prvog učešća na završnici najveće svjetske smotre nogometa.

Sudbina je htjela da se mala, ali prkosna Bosna i Hercegovina za plasman na SP bori protiv Turske koju s klupe vodi čovjek koji se zove isto onako kako se zvao čovjek koji joj je oduzeo njenu samostalnost. Fatih Terim nosi nadimak "Imperator", ali se iskreno nadamo da njegova imperija, odnosno reprezentacija koju vodi nije ni blizu jaka kao imperija koju je vodio Mehmed Fatih.

Jedna stara poslovica koja se u našem narodu vrlo često koristi kaže "Sve se vraća, sve se plaća". Iskreno se nadam da je došlo vrijeme da se stari dugovi naplate i da se Turcima "osvetimo" na jedan fer i sportski način i da naši momci na terenu pokažu veliku partiju i donesu našem narodu pobjedu koju ćemo dugo pamtiti.

U moru problema s kojima se ova država susreće u ovom trenutku, kada se svaki dan stavi ključ u bravu po jednog preduzeća, kada djeca u nekim kantonima još uvijek ne idu u školu jer im nastavnici i profesori štrajkuju, kada Mostar ni godinu dana nakon izbora nema gradonačelnika, a pored svjetske ekonomske krize mi se borimo i s onom koja je kod nas došla još prije dvadeset godina, samo jedna pobjeda Ćirinih izabranika bacila bi u stranu sve probleme našeg naroda, makar na nekoliko dana. Zato, Bože čuvaj večeras naše momke i budi uz njih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.