O. Slonovače drugi putnik u četvrtinu finala
Salomon Armand Magloire Kalou

Savladana Burkina Faso sa 2:0

O. Slonovače drugi putnik u četvrtinu finala

Poslije Ekvatorijalne Gvineje dobili smo još jednog putnika u četvrtinu finala Afričkog kupa nacija. Obala Slonovače je savladala Burkinu Faso sa 2:0 u okviru drugog kola grupe B i tako ostvarila plasman dalje.

Obala Slonovače došla je u vodstvo relativno rano. Nakon jednog centaršuta, Yaya Toure proslijedio je loptu sa Salomona Kaloua, a krilni igrač Chelseaja je sa nešto više od deset metara pogodio mrežu Burkine Faso.

Burkina Faso je u prvom poluvremenu bila ravnopravan protivnik, međutim na odmor se otišlo sa prednošću izabranika Francoisa Zahouija od jednog gola. Početkom drugog poluvremena u šansi se našao Gervinho, no krilni igrač Arsenala promašio je loptu.

Alain Sibiri Traore najviše je zadavao problema Obali Slonovače u drugom poluvremenu. Veznjak Auxerrea u 52. minuti šutirao je ravno u Boubacara Copu Barryja. Traore je nakon toga pokušao još dva puta, ali nije uspio izjednačiti rezultat.

Gervinho, koji nije puno pokazao u ovom susretu, našao se u prilici u 63. minuti, ali udarac člana londonskog Arsenala odbranio je Daouda Diakite. Moumouni Dagano je bio veoma blizu izjednačenja rezultata u 72. minuti. Napadač Al-Khor nadvosio je Sola Bambu, međutim udarac glavom zaustavila je prečka.

Burkina Faso je bila nešto opasnija, uglavnom je pokušavala iz kontri preko brzonogog Jonathana Pitroipe, ali veznjak Rennesa se uglavnom spetljavao u presudnom momentu. Obala Slonovače polako je gradila svaki napad, a u Bakary Kone je u 82. minuti postigao veoma lijep autogol. Stoper Lyona želio je izbiti loptu glavom preko gola, međutim lobovao je svog golmana, te tako postavio konačan rezultat utakmice.



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.