Obavljen žrijeb Prve lige FBiH
Sa današnjeg žrijeba u Vogošći

Obavljen žrijeb Prve lige FBiH

U hotelu Sunce u Vogošći obavljeno je žrijebanje takmičarskih brojeva za klubove koji će u sezoni 2009/2010 igrati u Prvoj ligi Federacije BiH.

Prvenstvo starta 16. avgusta kada i će početi takmičenja u svim drugim ligama Federacije BiH, te Omladinskim ligama BiH, grupe Centar i Jug.

Žrijebanju su prisustvovali svi predstavnici klubova, osim prvaka Druge lige Centar, jer IO NS Federacije nije usvojio izvještaj o takmičenju u Drugoj ligi Centar tako da bi do kraja sedmice trebali ime znati i 16. kluba u najvišem rangu u Federaciji BiH.

Zbog spriječenosti na žrijebanju nisu bili prisutni čelnici Saveza, predsjednik i dopredsjednik Branko Ivković i Huso Golać, a u njihovo i svoje ime prisutne je pozdravio generalni sekretar NS FBiH, Fahrudin Prljača.

Žrijebom su rukovodili predsjednik i dopredsjednik takmičarske komisije Dragan Anđelić i Medžid Gvozden. Žrijeb je tehnički bio odlično pripremljen, a na samom početku klubovi iz neposredne blizine koji su uputili zahtijev razdvojeni su te je žrijeb bio poludirigovan.

Inače u ovom rangu takmičenja u narednoj sezoni igrat će dva kluba koja su prije unazad nekoliko godina igrali na evropskoj sceni (Budućnost, Orašje), te čak šest klubova koji su od samostalnosti BiH igrali u Premijer ligi BiH. Voljom žrijeba klubovi su dobili slijedeće takmičarske brojeve:

Budućnost (Banovići), 2. GOŠK (Gabela), 3. Omladinac (Mionica), 4. Iskra (Bugojno), 5. Jedinstvo (Bihać), 6. Bosna (Visoko), 7. Vitez, 8. Prvak Druge lige Centar, 9. Slaven (Živinice), 10. Krajišnik (Velika Kladuša), 11. Orašje, 12. Posušje, 13. Žepče, 14. Rudar (Kakanj), 15. Igman (Konjic) i broj 16. SAŠK Napredak (Sarajevo)  

Samo tri kluba su se izjasnila da će svoje utakmice igrati nedjeljom (GOŠK, Žepče i Omladinac), ostali susreti će biti igrani subotom, a u 1. kolu, koje je na rasporedu 15. i 16. avgusta igraju:

BANOVIĆI: Budućnost - SAŠK Napredak, GABELA: GOŠK - Igman, MIONICA: Omladinac - Rudar, BUGOJNO: Iskra - Žepče, BIHAĆ: Jedinstvo - Posušje, VISOKO: Bosna - Orašje, VITEZ: Vitez - Krajišnik i Prvak Druge lige Centar - Slaven.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.