Od Crvenih beretki do predsjednika Zete

Ko je Radojica Božović?

Od Crvenih beretki do predsjednika Zete

Teme:

Fudbalski klub Sarajevo će za protivnika u trećem prektolu Evropske lige imati crnogorsku ekipu Zete iz Golubovaca, što već svi znaju.

Međutim, ono što se ne zna jeste ko sjedi na čelu ovog crnogorskog kluba. Predsjednik FK Zeta je Radojica Božović, čovjek obimnog dosjea, čovjek veoma blizak beogradskoj Crvenoj zvezdi, nekadašnji pukovnik zloglasnih "crvenih beretki", pripadnik Arkanovih tigrova i blizak prijatelj ubijenog ratnog zločinca Željka Ražnjatovića Arkana.

(Božović u vrijeme dok je bio pukovnik zloglasnih specijalnih jedinica, "crvenih beretki")

Nakon ratne karijere po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Radojica Božović je ušao u svijet fudbala 1996. godine, kada je preuzeo komandu nad ekipom Zete iz Golubavaca, koja njemu može zahvaliti svoj uspon iz malog provincijalskog kluba do pretkola evropskih kupova.

Božović, osim funkcije predsjednika Zete, plovi i menadžerskim vodama, te je odgovoran za više fudbalera koji su prodavani Partizanu i Crvenoj zvezdi, uglavnom Brazilaca. Njegov je uticaj u Crvenoj zvezdi izuzetno veliki, iako nema nikakvu zvaničnu funkciju u ovom beogradskom klubu.

Koliki je njegov uticaj u redovima crveno-bijelih, možda najbolje govori podatak kako je Božović, praktično, smijenio tadašnjeg trenera Crvene zvezde Vladimira Petrovića Pižona. Navodno je sadašnji predsjednik Zete lupio i šamar Pižonu prije nego ga je udaljio sa klupe?!

Božović je dugo vremena bio u dobrim odnosima sa predsjednikom Fudbalskog saveza Crne Gore Dejanom Savičevićem, ali je iz crnogorskog fudbala otišao jer je suspendovan zbog prijetnji sudiji. Naime, Božović je sudiji Jovanu Kaluđeroviću poručio kako će mu "otkinuti glavu i odjeći uši" ukoliko njegova Zeta ne pobijedi u susretu protiv Sutjeske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije