Od naredne sezone finalist Kupa ne ide u Evropsku ligu?
Dio dopisa poslanog nacionalnim savezima u aprilu 2011.

Prema odluci UEFA-e

Od naredne sezone finalist Kupa ne ide u Evropsku ligu?

O. Lekić

Bosna i Hercegovinu će u narednoj sezoni u fudbalskim evropskim takmičenjima ponovo predstavljati četiri kluba. Prvak će igrati u Ligi šampiona, dok će tri kluba igrati u Evropskoj ligi.

Za razliku od nekih ranijih sezona prema odluci UEFA-e od sezone 2012/2013 doći će do promjena u Evropskoj ligi, odnosno UEFA je donijela odluku da finalisti nacionalnih Kupova ukoliko isti osvoji klub koji je i šampion države, ne idu u Evropsku ligu.

Dakle, u slučaju da Željezničar osvoji dvostruku krunu finalist Kupa Široki Brijeg nema na osnovu toga zagarantovan nastup u Evropskoj ligi, a saznajemo da je dokument koji se odnosi na ove odluke stigao i na adresu našeg Saveza.

"Poštovani,

Kao rezultat revizije takmičenja u okviru UEFA za novi ciklus (2012-15), Izvršni odbor UEFA, 4. oktobra 2010. donio je odluku kojom se određuje novi način plasmana klubova u Evropsku ligu, prema preporuci Takmičarske komisije UEFA. Način plasmana u Ligu prvaka ostaje nepromjenjen. Novi način plasmana u Evropsku ligu postaje efektivan od sezone 2012-13.

Za razliku od UEFA Lige prvaka, trenutni plasman u UEFA Evropsku ligu ne omogućava nijednom klubu osim prvaka direktan plasman u grupnu fazu.

Novi način plasmana u UEFA Evropsku ligu daje šest mjesta sa direktnim plasmanom u grupnu fazu. Ove pozicije će se davati pobjednicima kupova u prvenstvima koja su rangirana od prvog do šestog mjesta. Ovih šest fiksinh mjesta u grupnoj fazi uticaće na način plasmana kroz kvalifikacijske runde, pa je zbog toga promijenjen i način plasmana i u ove preliminarne runde.

Molimo vas da obratite pažnju da, ukoliko se pobjednik kupa kvalifikuje u Ligu prvaka, njegovo mjesto neće zauzimati klub koji je igrao u finalu, već klub koji je najbolje pozicioniran na tabeli lige.

Direktan plaman u grupne faze Uefa Evropske lige za prvaka i deset timova koji stižu iz UEFA Lige prvaka ostaje nepromjenjen", stoji u dokumentu.

01. april 2011.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.