Od polufinala Lige prvaka do ponora

Deportivo nakon 20 godina ispao iz lige

Od polufinala Lige prvaka do ponora

Valencia je u utakmici posljednjeg kola španske Primere slavila na Riazoru protiv Deportiva u utakmici koja za Valenciju nije značila ništa, dok je za Deportivo poraz značio selidbu u niži rang nakon dvadeset godina igranja u Primeri.

Nakon što je sudija odsvirao kraj meča na Riazoru navijači plavo-bijelih su bili u suzama i nevjerici, jer niko nije mogao vjerovati da će momčad koja je prije osam godina igrala polufinale Lige prvaka od sljedeće sezone igrati Segundu. Međutim, navijači im nisu mnogo zamjerili. Transparent „Grazias por todos“ govori sve.

Deportivo je osnovan 1906. godine u gradu Coruni u regiji Galicija, najveći rival im je Celta Vigo, a nogometna škola Deportivo je jedna od najboljih u cijeloj Španiji. U samom početku klub nije imao nekih većih usjeha sve do 1948. Kada počinje tzv. Zlatna decenija Depora.

Devet godina uzastopno Deportivo je završio u samom vrhu Primere, a 1950. Je za samo jedan bod izgubio naslov prvaka od Atletico Madrida. Klub je preporodio argentinski trener Alejandro Scopelli koji je doveo veliki broj igrača iz Južne Amerike, a kasnije je klupu preuzeo legendarni Helenio Herrera, dok je plavo-bijli dres nosio i Luis Suarez, jedini Španac koji je dobio „Zlatnu loptu“ za najboljeg igrača Evrope.

Nakon „zlatne decenije“ uslijedile su mračne godine za navijače Deportiva. Klub je ispao u Segundu, zatim u treću ligu,godinama je Deportivo bio nižerazredni španski klub, sve do 1988. Godine kada u klub dolazi veliki Arsenio Iglesias, bivši igrač i trener Deportiva i Real Madrida.

Iglesias je 1989. Odveo Deportivo u polufinale Kupa Kralja, a 1991. godine nakon 18 sezona igranja u nižem rangu Deportivo konačno ulazi u Primeru. Prve sezone su jedva ostali u ligi, da bi u sezoni 1992/1993 završili kao treći iza Reala i Barcelone i dali najboljeg strijelca lige Bebeta i najboljeg golmana Paca Lana.

Sezona 1993/1994 bila je jedna od najvećih u povijesti Deportiva. Miroslav Đukić je u zadnjoj minuti imao naslov prvaka u rukama protiv Valencije, ali je reprezentativac Srbije promašio penal i naslov prvaka je otišao u ruke igrača Barcelone. Tada se vodila velika istraga, jer je navodno Johan Cruyff platio igračima Valencije da ozbiljnije zapnu protiv Deportiva, ali to nikada nije dokazano.

Godinu dana kasnije, tačnije 24. Juna 1995. godine navijači Deportiva su dočekali najveći trenutak u povijesti kluba. U finalu Kupa Kralja Deportivo je bio bolji od Real Madrida na Santiago Bernabeu sa 2:1, pa je prvi trofej konačno stigao na Riazor, a donio ga je ko drugi nego Arsenio Iglesias.

Sljedeće četiri godine protekle su u smjeni generacije, odlazili su Bebeto, Lano, Amavisca i drugi, umjesto Arsenija Iglesiasa na klupu je stigao Javier Irurreta. Glavne zvijezde kluba su postali Fran, Djalminha, Mauro Siva, Manuel Pablo, Roy Makaay, dok je Flavio Conceicao ukraden ispred nosa Real Madridu, a to nije mala stvar.

Irurreta je odlično posložio momčad, Deportivo je igrao najljepši nogomet u Španiji, a rezultat je stigao vrlo brzo. Deportivo je 2000. prvi put osvojio naslov prvaka Šapnije, dok je Coruna sa 200.000 stanovnika postala najmanji grad koji je ikada dobio prvaka Španije. Flavio Conceicao je proglašen najboljim igračem lige, nakon čega je otišao u Real, povrijedio se i više nikada nije zaigrao na visokoj razini.

Deportivo je pet sezona zaredom igrao Lgu prvaka, a 2004. je stigao čak do polufinala gdje je ispao od Monaca. Još su 2002. Osvojili jedan Kup Kralja, a onda je uslijedila nova smjena generacije koju nisu baš najbolje prošli. Klub je dije sezone vodio Joaquin Capparos, a 2007. Na klupu sjeda Miguel Angel Lotina koji je ostao do danas, te je pod njegovim vodstvom klub naustio Primeru. Međutim, Lotinu niko ne krivi za to.

Deportivo je dao veliki broj sjajnih igrača svjetskom nogometu. Plavo - bijeli dres nosili su svjetski prvaci Bebeto, Rivaldo i Mauro Silva (Brazil), te Joan Capdevila i Alvaro Arbeloa (Španija). Arbeloa i Capdevila su osvojili i naslov prvaka Evrope, a taj rezultat su ostvarili još Amancio, Suarez, Train i Francuz Sylvain Wiltord.

Bebeto je 1993. sa 29 golova bio najbolji strijelac Primere, isto je učinio Diego Tristan 2002. Sa 21 golom, dok je Roy Makaay sa 29 golova 2003. postao najbolji strijelac Evrope. Golmani Deportiva su osam puta proglašavani najboljim u Španiji, što je zaista vrijedan podatak.

Kada pogledamo ko je sve igrao za ovaj klub možemo samo žaliti što Deportivo naredne sezone nećemo gledati u Primeri, ali uz navijače koji čak ne zamjeraju ni ispadanje iz lige, sjajnu omladinsku školu, te upravu koja je uvijek radila ispravno, nema sumnje da će se Deportivo vrlo brzo vratiti gdje mu je i mjesto.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.