Odgođen početak prvenstva Argentine

Recesija pokucala na vrata

Odgođen početak prvenstva Argentine

Početak argentinskog fudbalskog prvenstva odgođen je do daljnjeg u utorak zbog dugova.

"Izvršni odbor Argentinskog fudbalskog saveza odlučio je jednoglasno u utorak da prvenstvo u svim kategorijama ne može početi kako je predviđeno", saopšteno je iz AFA-e.

Prvenstvo za prvu ligu Apertura, čiji se prvi dio sezone igra od avgusta do decembra, trebalo je početi 14. avgusta.

Argentinske ekipe koje sudjeluju u Copa Sudamericana, južnoameričkom ekvivalentu Evropske lige, ne bi trebali biti pogođeni ovom odgodom kao ni reprezentacija pod vodstvom Diega Maradone.

U saopštenju se navodi kako AFA  pokušava naći odgovarajuće rješenje za problem klupskih dugova.

Sjedište AFA u centru Buenos Airesa napalo je oko stotinu nezadovoljnika ovom odlukom koji kamenjem razbijali prozore te tražili ostavku predsjednika Julia Grondone.

Neki od argentinskih najvećih i najuspješnijih klubova su među najvećim dužnicima, među kojima su južnoamerički prvaci River Plate, Racing Club i Independiente.

Izvori bliski poreznoj upravi tvrde da klubovi duguju vladi 300 miliona argentinskih pezosa (74,43 miliona dolara), uz dugove AFA-i i vlastitim igračima.

U ponedjeljak je AFA zatražila od televizijskih kuća da televizijska prava za ovu sezonu budu revidirana na 720 miliona pezosa s najprije dogovorenih 268 miliona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.