Prvi je došao igrati u Saudijsku Arabiju, a sada je brutalno iskrenom izjavom šokirao Arape

Samo je realan

Prvi je došao igrati u Saudijsku Arabiju, a sada je brutalno iskrenom izjavom šokirao Arape

Edmir Škorić

Mnoge velike zvijezde napuštaju Evropu i odlaze u Saudijsku Arabiju namamljeni nevjerovatnim ugovorima, a među prvima je tu bogatu zemlju posjetio bivši napadač Manchester Uniteda Odion Ighalo.

Odion Ighalo bio je, dakle, jedan od prvih vrhunskih igrača koji je prešao u Saudijsku Arabiju. 2021. je iz Manchester Uniteda prešao u Al-Shabab. Sada igra za još jedan arapski klub, Al-Hilal.

Prije dvije sezone čak je postao i najbolji strijelac tamošnje lige. U prijelaznom roku koji je u toku Ighalovim stopama krenuli su mnogi još renomiraniji igrači, poput Karima Benzeme, Marcelona Brozovića, Kalidoua Koulibalyja i Rubena Nevesa. Nigerijski napadač otvoreno je objasnio zašto.

Motivacija ovih igrača je dobro poznata, ali Ighalo je konačno progovorio o tome u intervjuu za ESPN. “Oni igrači koji bi izašli i rekli 'mi igramo nogomet iz strasti' su buncani. Brate, ovo je sve zbog novca. Uostalom, svi igramo za novac".

Prema njegovom mišljenju, to se odnosi i na najveće zvijezde koje su već zaradile bogatstvo u karijeri.

Oglasi

"Pogledajte ove koji idu u Saudijsku Arabiju, veliki igrači. Ronaldo - vodi li ga strast za koju još uvijek igra? Ronaldo je za života zarađivao 100 puta više od mene, a ipak je otišao u Saudijsku Arabiju. Znači, hoćeš mi reći da je to strast? Sve je to zbog novca", rekao je.

Ovo nije prva ovako iskrena Ighalova izjava vezana uz nogometnu realnost u Saudijskoj Arabiji. Drugi put se u intervjuu za OmaSportsTV iznenadio što se Lionel Messi nije odlučio pridružiti njegovoj ekipi.

“Šokiran sam što Messi nije došao u Arabiju. Njegov transfer je trebao biti jedan od razloga zašto moj ugovor nije produžen, pa sam mislio da je to riješeno. Novac koji mu je ponuđen bio je lud. Trebao je zarađivati dvostruko više od Ronalda. Čudi me da nije došao ovamo i izabrao Miami".

Prošle sezone u saudijskoj ligi Ighalo je zabio 19 golova i završio na trećem mjestu na tablici najboljih strijelaca. Na istom mjestu prvenstvene ljestvice završio je i njegov Al-Hilal.

Ighalo (34) prethodno je igrao i u Kini za Shenhuu i Yatai, a u Evropi za United, Watford, Udinese, Granadu, norveški Lyon, dok je karijeru počeo u rodnoj Nigeriji za koju je od 2015. godine odigrao 37 mečeva i dao 16 golova.

Oglasi

I jedan je od rijetkih koji je iskreno rekao da se u Saudijsku Arabiju dolazi isključivo zbog novca, iako je Ronaldo nedavno dao izjavu koja je mnoge šokirala, a tiče se upravo saudijske lige.

"Meni je 38 godina, ali i evropski fudbal je izgubio dosta na kvaliteti. Jedino što vrijedi je Premier liga. Oni su daleko ispred drugih. Također, saudijsko prvenstvo je bolje od MLS-a. Rekao sam da će liga biti među Top 5 na svijetu za tri godine i ne dijelim mišljenje da ovdje dolaze samo isluženi igrači. Jota i Ruben Neves nisu stari."

Potom je izgovorio riječi za koje mnogi smatraju da su poprilično bahate.

"Sto posto sam siguran da se ne vraćam u Evropu. Ja sam svima otvorio vrata Saudijske Arabije i sada svi dolaze ovdje. Kritikovali su me što sam došao ovdje i šta je sad? Ogroman broj vrhunskih igrača je došlo i doći će ih još. Odluka da dođem ovdje je bila krucijalna da i drugi dođu. To su činjenice. Kada sam došao u Juventus, Serie A je bila mrtva, a potom je oživljela. Gdje god da dođem poveća se interes", riječi su portugalske zvijezde.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti