"Oduvijek sam bio navijač Partizana"

Intervju Hasana Salihamidžića za njemačke medije

"Oduvijek sam bio navijač Partizana"

Hasan Salihamidžić, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, prošlog vikenda je postigao dva gola za svoj Wolfsburg, te se opet našao u centru pažnje njemačkih medija.

Sportski portal '11 freunde' uradio je intervju sa Salihamidžićem, a pitanja su uglavnom bila bazirana na rani period karijere i prva fudbalska iskustva.

Hasane, igrali ste za Hamburg, Bayern i Juventus, prije prelaska u Wolfsburg. Koji je vaš dom i gdje provodite praznike?

"Minhen osjećam kao svoj dom, tako da ću tamo definitivno provesti praznike. Skoro deset godina sam igrao u Bayernu i taj period je najviše uticao na mene. Osjećao sam se nevjerovatno dobro tamo."

Rođeni ste u Bosni i Hercegovini, u mjestu Jablanica. Da li vas i dalje privlači odlazak tamo?

"Kada imam vremena, a to je obično u ljetnom periodu, idem u Bosnu. Moja porodica živi tamo, kao i roditelji. U skorijoj budućnosti se neću vraćati u svoju domovinu. Moja djeca su rođena u Minhenu i to je jedan od razloga zašto još živim i radim u Njemačkoj."

Vaš prvi susret sa Bayernom imali ste i prije dolaska u Njemačku?

"To je tačno. Crvena Zvezda je 1991. godine igrala u polufinalu Kupa šampiona, a ja sam kao četrnaestogodišnjak bio na tribinama, zajedno sa još 100.000 gledatelja. Beogradska Marakana je tada bila prepuna i atmosfera je zaista bila sjajna. Možete zamisliti kako me je to fasciniralo, kao dječaka."

Da li se još uvijek sjećate te utakmice?

"Da. Zvezda je pobijedila u prvoj utakmici sa 2:1, da bi Bayern u Beogradu vodio istim rezultatom i činilo se da će biti produžeci. Međutim u posljednjim trenucima je Raimond Aumann napravio jednu grešku i to je koštalo Bavarce. Osjećao sam tada gorak okus u ustima, jer je moje srce već tada kucalo za Bayern. Kao mali sam gledao na TV-u Bayern i divio se Klausu Augenthaleru i Olafu Thonu."

Da li gajite simpatije prema Crvenoj Zvezdi, klubu iz vaše bivše države (Jugoslavije)?

"Naravno da ne. Oduvijek sam bio navijač Partizana, najvećeg Zvezdinog rivala. To je još više ojačalo moju tugu, u toj utakmici Zvezde i Bayerna."

Salihamidžićev Wolfsburg sutra u okviru Bundeslige gostuje fenjerašu Augsburgu. Vukovi se trenutno nalaze na 12. poziciji ligaške tabele. U prošlom kolu su prekinuli jednu seriju loših rezultata, savladavši Hannover sa 4:1, a Hasan Salihamidžić je bio pokretačka snaga svoje ekipe, sa dva postignuta gola.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.