Stadion koji je trebao biti najljepši na kontinentu sada je sve osim stadiona

Nikada nije završen

Stadion koji je trebao biti najljepši na kontinentu sada je sve osim stadiona

Admin Čaušević

Postoje sportski objekti u čiju se izgradnju krene sa dosta ambicija, međutim radovi nikad ne budu završeni do kraja.

Stadion Omar Bongo u Libervillu mnogim ljubiteljima bh. fudbala vjerovatno ne znači ništa, ali ovaj stadion je svojevremeno trebao biti naljepši u AFrici.

Prvobitno je izgrađen 1976. godine, a u ambicizonom projektu je trebao biti renoviran za potrebe Afričkog kupa nacija koji je 2012. godine održan u Ekvatorijalnoj Gvineji i Gabonu.

No description available.

Međutim, radovi nikad nisu bili završeni pa je novi plan bio da stadion kapaciteta 40.000 sjedećih mjesta bude završen do 2017. godine.

Tada je Gabon dobio domaćinstvo umjesto Libije, međutim umjesto da se renovira stadion Omar Bongo je samo propadao.

Oglasi

Danas ovaj stadion podsjeća na sve osim stadion. Postepeno se pretvorio u oronulu ruševinu, a teren je kompletno zarastao. Na tribinama se i dalje naleze skele od nikad završenih radova.

Razlog zašto radovi nikad nisu završeni je konlikt između Gabona i španske kompanije Eurofinsa koja je bila zadužena za radove.

No description available.

Kompletan spor je završio na sudu. Odlučeno je da Gabon mora platiti 5.7 miliona eura neplaćenih faktura, dok je Eurofinasa morala vlatiti 5.9 miliona eura koje je uzela kao predujam.

Također je naloženo da Španci moraju platiti još 200.000 eura troškova Gabonu, ali nikad nisu stigle zvanične potvrde da je novac isplaćen zbog čega radovi stoje u mjestu već godinama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi