Oni su mali, ali i dovoljno opasni

Upoznajmo Armeniju

Oni su mali, ali i dovoljno opasni

E. Škorić

U subotu će u Jerevanu naša reprezentacija biti gost Armeniji. Iako slovimo za apsolutnog favorita u ovom meču, naši Zmajevi ni na trenutak ne smiju podcijeniti protivnika. Mali su, ali i dovoljno opasni da nam pokvare slavlje. Nadamo se da neće.

Još samo nekoliko dana ostalo je do utakmice 7. kola naše kvalifikacione (5.) grupe, a viza za baraž mogla bi biti "mala" Armenija. Upravo pobjedom nad Armencima naše šanse bi se znatno poboljšale, a onda bi na prepunom Bilinom Polju, u što ni na trenutak ne treba sumnjati, igrali historijsku utakmicu protiv Turske.

No, da bi ste došli do zadnje stepenice, dakako, morate krenuti od prve. Prva stepenica je gostovanje u Armeniji, na izgled samo izlet za naše Zmajeve, ali ne smije se podcijeniti 123. reprezentacija svijeta, ni u snu. Upravo na ovakvim utakmicama velikani su gubili prvenstva, selektori dobijali otkaze.

Svoju prvu službenu utakmicu Armenija je odigrala protiv Moldavije u Jerevanu 14. oktobra 1992. godine (0:0). Upravo Jerevan je glavni grad gdje se igraju sve utakmice reprezentacije, ujedno i ona protiv BiH u subotu. Najveći poraz Armenci su doživjelu u prijateljskoj utakmici protiv Chilea 1997. godine (7:0), a najveću pobjedu ostvarili su u Jerevanu iste godine protiv Albanije (3:0). Najbolji strijelac reprezentacije je Arthur Petrosyan (11 golova), no srećom po nas, ovaj igrač svoju karijeru završio je još prije dvije sezone. Petrosyan je igrao za Young Boys i FC Zurich od 2000. do 2006. godine. Igrač sa najviše nastupa je i najiskusniji odbrambeni igrač i kapiten Armenije, Sargis Hovesepyan, koji je za nacionalnu vrstu odigrao čak 105 utakmica. Ipak, on ne bi trebao predstavljati opasnost po gol Begovića ili Supića, budući da je u 105 susreta tek jednom bio strijelac.

Igrači pretežno iz domaćih timova

Što se tiče igračkog kadra, čak devet, dakle većina, igrača Armenije dolazi upravo iz glavnog grada, gdje nastupaju za prvaka te zemlje Pyunik i Miku. Igrači pretežno nastupaju za manje lige, tek se nekoliko igrača može svrstati u kategoriju "poznatih". Ilya Yavruyan nastupa u izraelskom Maccabi Tel Avivu i predstavljat će opasnost po našu odbranu, a osim njega u napadu je i mladi igrač BATE Borisova Hovhannes Goharyan. Ipak, naš gol mogao bi ponajviše ugroziti Ara Hakobyan koji je do sada postigao 7 golova, a nastupa u Miki iz Jerevana.

Hirac Yagan, vezni igrač, ima samo dvadeset godina i jednom je do sada igrao za Armence, a član je belgijskog Standard Liegea. No, nedovoljno je iskusan da bi parirao našim igračima. Braća Artavazd i Arman Karamyan nastupaju za rumunsku Timisoaru (Timošvar) koji će ove sezone u evropskoj ligi igrati u skupini zajedno sa zagrebačkim Dinamom. Artavazd je postigao dva, a brat Arman pet golova (napadač). Osim Sargisa, najiskusniji u odbrani su Tadevosyan (Mika Jerovan - 40 utakmica/0 golova) i Robert Arzumanyan (Randers FC/Danska - 37 utakmica/3 gola).

Glavni golman reprezentacije je Roman Berezovsky, inače standardni golman ruskog FC Khimkija. Do sada je 56 puta branio za Armeniju, ima 35 godina i visok je 190 cm. Njegova prva zamjena je Gevorg Kasparov koji brani za Ulisses iz Jerevana i ima 29 godina, branio je petnaest puta za svoju selekciju.

Sa jednim bodom u kvalifikacijama

Kvalifikacije je Armenija, kao što se to i očekivalo, počela porazom na svom stadionu od Turske. Turci su slavili s 2:0 u Jerevenu golovima Sanli Tuncaya i Semih Senturka. Druga utakmica i ponovo težak meč za selekciju tada selektora Poulsena. Španci su golovima Capdeville, Ville (dva puta) i Senne sa 4:0 porazili Armeniju. Treće kolo i treći poraz. Tada su Sonck i Fellaini riješili utakmicu u korist Belgije.

A potom slijedi i susret u Zenici, gdje ih je s visokih 4:1 pobijedili naša momčad prevođena selektorom Blažovićem. Spahć, Džeko i dva puta Muslimović bili su strijelci za BiH, a za goste je pet minuta prije kraja pogodio rezervista Vahagn Minasyan. Prvi svoj bod Armenija je osvojila u utakmici sa Estonijom (2:2). Mkhitaryan i Ghazaryan su bili strijelci za tim selektora Vardan Minasyana. Zadnje kolo poraženi su kod Estonije s minimalnih 1:0, a poslije utakmice s nama, Armenci dočekuju Belgiju i Španiju (tri utakmice kod kuće za redom), a onda za kraj idu u goste Turskoj.

Statistički su daleko najslabiji tim ovih kvalifikacija. Postigli su tri a primili petnaest golova, od šest utakmica samo jednu su remizirali i imaju svega jedan osvojen bod.  Selektor reprezentacije je Vardan Minasyan koji je rođen u Jerevanu i relativno je mlad (tek 35 godina). Od 96. do 99. igrao je za Armeniju, a od ove godine je i njen selektor. Također, trener je Pyunika i na klupi Ararata zamijenio je Danca Poulsena.

LIČNA KARTA
Asocijacija:
Football Federation of Armenia (FFA)
Konfederacija: UEFA (Evropa)
Nadimak: Ararati (po pokrajini u Armeniji)
Stadion: Hrazdan Stadium (Jerevan), Hanrapetakan (Jerevan)
Selektor: Vardan Minasyan
Boje: Plavo-crvena, Bijela.
Kapiten: Sargis Hovsepyan
Najviše utakmica: Sargis Hovsepyan (105)
Najbolji strijelac: Arthur Petrosyan (11)
Fifa ranking:
123
Najbolji ranking: 78 (april 2008. godine)
Najgori ranking: 159 (Juni 1994.godine)
Prva službena utakmica: Armenija - Moldavija 0:0
Najveći poraz: Chile - Armenija 7:0
Najveća pobjeda: Armenija - Albania 3:0


Ni u prijateljskim mečevima im nisu cvjetale ruže

Zanimljivo, Armenija se do sada pet puta susrela sa Španijom i svih pet mečeva je izgubila uz 14 primljenih i 0 postignutih golova. Tri puta su igrali sa Francuzima i sva tri puta su poraženi, a najviše duela imali su sa Ukrajincima. U osam odigranih mečeva čak pet puta slavili su Ukrajinci, a tri puta Armenci.

Imali su Armenci i svojih uspjeha u prijateljskim mečevima. Tako su se pet puta sastali sa Andorom (pet pobjeda i jedan poraz). Do sada, uspjesli su neporaženi ostati protiv velikana kao što su Srbija, Rumunija, Paragvaj, Norveška, Grčka, Mađarska... Nisu to velikani, ali za jednu ovako malu selekciju i to su reprezentacije iz više klase.

Mala reprezentacija, no...

Za kraj, treba istaknuti da Armenci nisu selekcija zbog koje bi se trebao strahovati, ali svakako treba biti na oprezu, relativno mlada momčad predvođena sa par iskusnih igrača mogla bi poremetiti sve planove selektora Blaževića. Što drugo, u Jereven po pobjedu sa Džekom, Pjanićem, Ibiševićem, Begovićem, Spahićem, Jahićem... Zamislite, što bi sve dao selektor Armenije, Vardan Minasyan, da posjeduje ovakav igrački kadar, ili da ga na tribinama bodre hiljade vjernih navijača, bez obzira u kakvoj situaciji reprezentacija bila.

Sretno Zmajevi!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.