Oprostio se Edwin Van der Sar
Detalj sa utakmice u Amsterdamu

Još jeda sjajan golman je zaključio svoju karijeru

Oprostio se Edwin Van der Sar

M. Maksimović

Revijalnom utakmicom koja je odigrana u Amsterdamu, proslavljeni holandski golman Edwin Van der Sar se zavnično oprostio od aktivnog bavaljenja fudbalom.U ovoj utakmica smo imali dvije ekipe, na jednoj strani Ajax, na drugoj Dream Team Vander Sara. Za Dream Team su zaigrali Van der Sar, Neville, van Bronckhorst, Ferdinand, Vidić, Carrick, Giggs, Zenden, Kuyt, Rooney i Saha.

Također su odigrane utakmice između ekipe Ajaxa koja je bila prvak Evrope 1995.godine i reprezentacije Holandije i 1998.godine, a svoju priliku su dobili i mladi igrači Ajaxa i Manchester Uniteda, uzrast do 13 godina.

Van der Sar je karijeru počeo u Ajaxu gdje je branio od 1990.do 1999.godine, nakon čega prelazi u Juventus.Tu se zadržao dvije sezone, a onda slijedi Engleska.Prvo Fulham od 2001.do 2005.godine, preije nego što se skrasio u Manchester Unitedu.Ukupno je u ovim klubovima sakupio 605 nastupa, dok je za Holandiju branio 130 puta.Sa Ajaxom je četiri puta bio prvak, te još tri puta uzeo Kup.Na Evropskoj sceni je sa Ajaxom stigao do četiri trofeja, najvažniji je naslov prvaka Evrope.

Preostale trofeje je osvojio sa Manchester Unitedom, ukupno njih deset, između ostalog tu su četiri naslova prvaka Engleske, jedan Evrope.Pored osvojenih naslova, tu je i rekord po broju odigranih minuta bez primljenog gola - čak 1.311.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.