Oprostio se ''El Loco'' Higuita
Trenutačno je trener golmana u Valladolidu

Rene Higuita u 43. godini rekao dosta

Oprostio se ''El Loco'' Higuita

M. Maksimović

U nedelju se na stadionu u Medellinu u 43.godini odlučio definitivno oprostiti legendarni kolumbijski golman Rene Higuita, poznatiji pod nadimkom El Loco. Njegov stil i način branjenja se umnogome razlikovao od svih ostalih golmana.

Higuitu pamtimo kao golmana koji je izmislio scorpion kick, ali i golmana koji je zabijao golove, iz slobodnjaka, iz penala, kao golmana koji je često znao uklizati protivničkim napadačima, ali i golmana koji je volio lopto ''povući'' daleko od svog gola.
Južna Amerika je upoznala El Loca 1989.godine kada je sa svojom ekipom Atletico Nacionala osvojio Copa Libertadores. Godinu dana kasnije Higuita je sa Kolumbijom stigao na svjetsku scenu, uz ''bijelog Gullita'' Carlosa Valderramu bio je najveća zvijezda. U grupnoj fazi takmičenja je odbranio jedanesterac  Faruku Hadžibegiću, u osmini finala je Kolumbiju skupo koštalo njegovo poigravanje. U produžetku je kod 1:0 za Kamerun pokušao driblati Rogera Millu koji mu je uzeo loptu i ušetao se u gol za prolaza Kameruna u četvrtfinale. U prijateljskoj utakmici 1995.godine na Wembleyu akrobacijom je izveo  scorpion kick odbraniviši šut Jamiea Redknappa.

Od 1993.godine njegovo ime se počelo spominjati u crnoj hronici jer je konzumirao kokain, a povezivan je sa dva najveća kolumbijska narko-bosa Pablom Escobarom odnosno Carlosom Molinom, zbog čega je ostao nastupa na SP 1994.godine. Za reprezentaciju Kolumbije je nastupio 68 puta te je postigao oam golova, dok je igrajuči za razne klubove od 1985.godine postigao 30 golova i i treći je na popisu najboljih golgetera među golmanima svih vremena iza Cenija (86) i Chilaverta (62).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.