Osam igrača u „opasnosti“ u Zenici
Zvjezdan Misimović "mozak" našeg nacionalnog tima

Po žuti karton pred gostovanje u Armeniji

Osam igrača u „opasnosti“ u Zenici

Da će naša fudbalska A reprezentacija imati izuzetno težak zadatak u srijedu u Zenici protiv Belgije, u jednoj od najvažnijih utakmica u istoriji, govori i činjenica da će čak osam igrača biti u „opasnosti“ od suspenzije.
 

Miralem Pjanić, Adnad Mravac, Senijad Ibričić, Safet Nadarević, Dario Damjanović, Džemal Berberović, Samir Muratović i Zvjezdan Misimović u susretu u kojem ćemo tražiti, možda i presudni trijumf na putu ka baražu, moraće biti oprezni kako ne bi dobili drugi žuti karton pred nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo „Južnoafrička Republika 2010“.

Ćiro: Nema kalkulacija

Ukoliko bi neko od pomenutih dobio „javnu opomenu“ na „Bilinom polju“ ne bi imao pravo nastupa u, takođe, veoma bitnom gostovanju u Jerevanu kod Armenije, 5. septembra ove godine.

„Nema kalkulacija. Naravno, da trebaju biti oprezni, ali u meču sa Belgijom ne smijemo misliti na kartone. Moramo misliti samo na pobjedu koja bi nam donijela mnogo. Što se tiče Armenije i finiša kvalifikacija, otom-potom, pa i u Genku, ali i ranije „krpili“ smo tim i nismo igrali kompletni. Dakle, u boj bez pardona da opet rasturimo „đavolčiće“ i pošaljemo ih u pakao“, istakao je jutros za SportSport.ba Miroslav Ćiro Blažević, selektor našeg nacionalnog tima.

Spustiti loptu na zemlju, trening na Koševu

On je naglasio da pokušava „spustiti loptu na zemlju“, kako naši reprezentativci ne bi podlegli euforiji pred novu utakmicu sa Belgijancima.

„Igrom slučaja, ako je susret u Genku ocjenjen kao najvažniji u prošloj deceniji, onda je ovaj u Zenici najbitniji koji je ikada igrala Bosna i Hercegovina. Zbog toga od igrača traži apsolutni mir i koncentraciju za okršaj na „Bilinom polju“. Danas ćemo se intenzivno početi spremati za utakmicu, a treniraćemo predveče na Olimpijskom stadionu. Još nisam odlučio u koliko sati...“, kazao je Blažević.

O Rahmiću kasnije, večeras, sutra?! 

Žuti karton ima i kapiten Emir Spahić, no on, kao što je poznato, zbog povrede obje potkoljenice i zgloba lijeve noge, gotovo sigurno neće igrati u narednom duelu sa „crvenim đavolima“.

Na pitanje šta je sa Elvirom Rahimićem koji zbog povrede nije igrao u Genku, Ćiro je odgovorio:

„Još je rano bilo šta da kažem. I za meč na „Cristal areni“ uvjeravao sam vas da će igrati, pa nije mogao. Znaćemo kasnije, večeras, sutra...“

Misimović: Ne mislim na karton

Inače, u hotelu „Hercegovina“ na Ilidži vlada odlična atmosfera među našim igračima. Međutim, ponovili su i jutros kako su svjesni šta ih čeka u srijedu, te da sa velikim oprezom dočekuju narednu utakmicu kvalifikacija za SP, od sudbonosne važnosti.

„Mogu reći da nismo podlegli euforiji, to je sigurno. Što se tiče kartona na to ne mislim. Igraču 200 posto u Zenici, pa šta bude... Naravno, sretni smo zbog uspjeha u Genku, ali još nismo ni na pola puta do baraža. Iskreno, lično volio bi da Španija pobjedi Tursku, a mi Belgiju, te bi onda napravili značaju prednost nad njima, i u tom slučaju „otpisanom“ Belgijom u nastojanjima da se domognemo doigravanja za SP. Sa druge strane, postoji mogućnost i da budemo prvi u grupi, ako bi Turska kući u srijedu pobijedila Špance. No, to je mislim teži put do Mundijala“, istakao je Misimović.

U prvih pet kola kvalifikacija za SP BiH je dobila 11 žutih i niti jedan crveni karton, te smo statistički, među korektnijim selekcijama. Ivan Radeljić, takođe, trenutno povrijeđeni, jedini je igrač koji je pauzirao zbog dva žuta kartona.

Podsjetimo, do kraja kvalifikacija igramo protiv Armenije (5. septembra), a četiri dana kasnije dočekuje Tursku. U desetom danu oktobra gosti smo Estonije u Talinu. U posljednjem kolu, 14. oktobra u Bosni i Hercegovini gostovaće evropski prvak, Španija. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.