Osim: Derbi je bitan, ali titula je bitnija

Press konferencija uoči gradskog derbija

Osim: Derbi je bitan, ali titula je bitnija

Adnan Beganović

Na Grbavici je održana press konferencija za novinare uoči velikog gradskog derbija između Željezničara i Sarajeva. Prisutnim novinarima su se obratili trener Amar Osim i ponajbolji igrač iz redova Plavih, Samir Bekrić.

Amar Osim, trener Željezničara, ističe kako ima dilema oko sastava, ali i upozorava na protivnika koji, kako i sam kaže, igra puno bolje protiv velikih ekipa.

"Imam određene dileme, 12 igrača je u opticaju za deset mjesta, tako da nisam siguran ko će igrati. Motivi postoje u obje momčadi, bez obzira što nema publike. Možda igrači budu motivisaniji upravo zbog toga, jer im publika može svezati noge, odnosno donijeti dodatno opterećenje. Mislim da niko nije u prednosti što se igra bez publike. Gledajući čitav dio prvenstva, Sarajevo mnogo bolje igra protiv ekipa iz vrha tabele, jer su to većinom ekipe koje se nadigravaju i Sarajevo je bolji protivnik protiv takvih ekipa, dok protiv slabijih ekipa igraju nešto slabije", kazao je Amar Osim.

Željezničaru je jedini poraz na Grbavici ove sezone nanijela upravo momčad Sarajeva, kada je bordo tim slavio sa 2:1.

"Taj poraz može biti motiv, ali i ne mora. Normalno je da se želimo revanširati za ist, ali ja bih sada potpisao da izgubimo od Sarajeva, ali da na kraju budemo prvaci jer je najbitnije osvojiti titulu, a ne kao u zadnjih četiri-pet godina misliti samo na dvije utakmice derbija, odnosno na to kako pobijediti Sarajevo ili u krajnjem slučaju kako im odmoći da oni ne bi nešto osvojili. Dok sam ja u klubu, neće se misliti samo na dvije već na 30 utakmica".

"Optimista sam veliki zato što momčad dobro igra, dobra je atmosfera i siguran sam da ćemo, ukoliko utakmica bude tvrda, mi pobijediti, jer tako je to u fudbalu. Nas rezultat ide i mislim da su iz Sarajeva svjesni da ćemo mi trijumfovati ukoliko utamice bude neizvjesna", zaključio je trener FK Željezničara.

Osvrnuo se trener Plavih i na "Slučaj Gavarić", koji je okončan današnjom odlukom u korist Slobode.
"To se znalo i bilo je za očekivati da će se ta odluka donijeti jer je nelogično da se iz utakmice na početku prvenstva bodovi dodijeljuju na samom kraju prvenstvene utrke."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.