Otkucava sat: Večeras u ponoć se vjerovatno gasi jedan od najstarijih engleskih klubova!

Bury na izdisaju

Otkucava sat: Večeras u ponoć se vjerovatno gasi jedan od najstarijih engleskih klubova!

E. Škorić

Bury FC, jedan od najstarijih engleskih nogometnih timova, suočen je sa stalnim protjerivanjem iz engleskih nogometnih liga (EFL) jer vlasnik Steve Dale ne može financirati klub u ovoj sezoni.

Bury se prošle sezone plasirao u treću ligu engleskog nogometa unatoč velikim problemima i dugovanjima, ali sada se nalazi pred gašenjem.

Ima veliku i bogatu tradiciju, navijači su napokon dočekali da se vrati u League One, no sada je situacija katastorfalna i svakog časa bi moglo biti proglašeno njegovo "promaknuće".

Mediji na Otoku tvrde da se već odbrojavaju sati i da bi u ponoć moglo doći do najgoreg scenarija.

Steve Dale, vlasnik Buryja, zatražio je javno pomoć za spašavanje kluba. On je kazao da Bury mora na računu imati 2.7 miliona funti do kraja dana ako želi da se spasi. EFL želi novčanu garanciju kako bi Buryju barem malo produžio nadu, a u suprotnom će ga izbaciti iz svojih takmičenja.

Ostalo je još malo vremena za Bury, a prvi čovjek kluba za pomoć moli i velikane poput Manchester Cityja i Manchester Uniteda.

Dale je u pregovorima s potencijalnim kupcem kluba - ali inzistira da ga neće moći prodati do ponoći te je zatražio od EFL-a da mu da sedam dana produžetka.

Bury ove sezone nije odigrao nijedan meč, a u ligu je startao sa -12 bodova.

Šta će biti ako EFL izbaci Bury? To znači da ovaj tim ne može da se takmiči ni u jednoj profesionalnoj ligi engleskog nogometa. Posljednji put je neko izbačen iz EFL-a prije 27 godina, kada su Maidstone United i Aldershot istjerani tokom sezone 1991-92.

Smatra se da bi se Bury, koji je osvajao dva naslova FA kupa, potpuno ugasio ukoliko bi EFL donio odluku o njegovom izbacivanju.

Ovo je jedna od glavnih tema danas u Britaniji, Ole Gunnar Solskjaer je također ponudio pomoć i nije isključeno da se nekim čudom Bury ipak spasi. Bila bi to pobjeda "malog" kluba, makar privremeno.

Top Komentari

DobarDan
Pusti jednu suzu tihu... Necu moc zaspat veceras koliko me je potresla ova vijest.
0 3
Bensoki
nije fudbal za tebe haj ti igraj klisa..
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi