Pachuca krenula pobjedom
Lopez donosi pobjedu Toluci

Meksiko Apertura

Pachuca krenula pobjedom

Krenula je nova sezona u Meksiku. Odigrano je prvo kolo Aperture u kojem je viđen sjajan nogomet. Ipak, kolo je prošlo u sjenci sjajnog uspjeha reprezentacije koja je osvojila Gold Cup. Klubovi su bili oslabljeni neigranjem igrača koji su s reprezentacijom, a neki klubovi su iskoristili priliku i odigrali prijteljske mečeve protiv europskih klubova, tako da kolo nije bilo kompletno.

Favoriti za osvajanje titule su ponovo Toluca i Pachuca, zatim veliki rivali iz Guadalajare Chivas i America, dok će svoju šansu iz drugog plana vrebati Atlas, možda i Puebla, ostali vrlo teško. 

Prošlogodišnji pobjednik Aperture Toluca je u derbiju kola u sjajnoj utakmici savladala još jednog od kandidata za titulu momčad Chivasa iz Guadalajare rezultatom 4:3. Poveli su gosti preko Javiera Hernandeza već u 6. minuti utakmice, da bi Toluca preko Nestora Calderona poravnala u 20. minuti. Raul Nava u 37. minuti donosi potpuni preokret Toluci, i na odmor se otišlo vodstvom Toluce 2:1.

Uposljednjih 20 minuta gledatelji su vidjeli fantastičan nogomet. Prvo je kapiten domaćih Zinha u 73. minuti donio prednost Toluci od 3:1, da bi onda Chivas golovima Aarona Galinda u 79 i Ramona Moralesa u 82. minuti došao do poravnanja. Gol odluke za veliko slavlje domaćih navijača donosi Israel Lopez u 95. minuti susreta.

Prvak Clausure UNAM Pumas je porazom krenuo u Aperturu. Atlas je na svom stadionu bio bolji od njih, a gol odluke postigao je Edgar Pacheco u sudijskom vremenu prvog poluvremena. Ipak, od Pumasa ne treba očekivati borbu za titulu, jer su i Clausuru osvojili kao veliko iznenađenje, ali im je iz šampionske generacije otišlo pet igrača.

Pachuca, baš kao i Toluca, ovu sezonu vide kao iskupljenje za prošlosezonski neuspjeh. Naime, oba tima su regularni dio Clausure završila na prva dva mjesta sa po samo jednim porazom, ali su u doigravanju ispali od Pumasa.

Pachuca je sezonu otvorila pobjedom kod Estudiantes Tecosa rezultatom 3:2. Juan Carlos Cacho je doveo Pachucu u vodstvo u 33. minuti, da bi Argentinac Bruno Marioni poravnao u 41. minuti. Na isteku prvog dijela Damian Alvarez donosi novo vodstvo gostima. Rodrigo Ruiz je u 57. minuti utakmice donio novo poravnanje za Tecos, ali je sjajni Argentinac Christian Gimenez u 66. minuti donio velika tri boda Pachuci.

Još jedan velikan meksičkog nogometa, Cruz Azul, ovu sezonu vidi kao povratak na veliku scenu. Prošle sezone su u ligi ostali tek nakon baraža za opstanak, a ove se vide barem u sredini tabele. Ipak, ako je gledati po prvoj utakmici, crno im se piše i ove sezone. Krenuli su porazom na domaćem terenu od Jaguaresa 0:2. Oribe Peralta je donio vodstvo gostima u 18. minuti, a konačnih 2:0 postavio je Ezequiel Orozco dvije minute prija kraja.

U ostalim utakmicama nije bilo pobjednika. Morelia je protiv Santos Lagune odigrala 1:1, baš kao i Tigres protiv Pueble, dok su jedini meč kola bez golova odigrali Indios i Monterrey.

Rezultati:

Toluca – Chivas 4:3
Morelia – Santos 1:1
Tecos – Pachuca 2:3
Cruz Azul – Jaguares 0:2
Tigres – Puebla 1:1
Atlas – UNAM Pumas 1:0
Indios – Monterrey 0:0
San Luis – America (kasnije)
Atlante – Queretaro (kasnije
)


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.