Paklena narandža krenula pobjedom

Danci bez šanse protiv odličnih Holanđana

Paklena narandža krenula pobjedom

Holandija je zabilježila prvu pobjedu na SP, savladavši Dansku rezultatom 2:0 u susretu u kojem su Tulipani bili i više nego nadmoćan protivnik, iako su igrali bez Arjena Robbena, koji je meč odgledao sa klupe.

Holandija je bolje otvorila susret i držala igru pod kontrolom, ali su Danci ipak prvi ozbiljnije zaprijetili, jer dva udarca Rafaela van der Vaarta u 18. minutu prema golu Thomasa Sorensena ipak nisu bili prava prijetnja.

Niclas Bendtner imao je prvu pravu priliku na utakmici u 27 minuti, ali je njegov šut otišao zamalo pored gola Maartena Stekelenburga. U 35. minuti i Dennis Romedahl je oprobao šut, ali je Stekelenburg bio na mjestu. Robin van Perise se našao u dobroj prilici dvije minute prije odlaska na odmor, ali mu je Daniel Agger zavorio prilaz golu, pa je lopta otišla u gol-aut.

Oranje je povela već u drugoj minuti nastavka. Sa lijevog krila ubacio je van Persie, u sredini je slabo odreagovao Simon Poulsen, te je glavom pospremio loptu iza nemoćnog Sorensena. Sjajnu priliku u 73. minuti imao je Mark van Bommel, ali je Sorensen krajnjim naporom izbacio u korner. Nakon kornera šutirao je Van Persie, ali lopta je otišla preko gola.

U 82. minuti Holandija je mogla povisiti na 2:0 nakon što je šutirao Wesley Sneijder lopta se odbila od Aggera i pogodila prečku. Tulipani su do kraja susreta u potpunosti kontrolisali igru, držeći loptu u omjeru od 60%-30% u svom posjedu, ne dopustivši Dancima da se ozbiljnije približe golu Stekelenburga.

Paklena narandža ovjerila je pobjedu golom Dirka Kuyta u 85. minuti. Sjajno je prošao Ellya, te šutirao, lopta je prošla pored nemoćnog Sorensena ali je pogodila stativu. Međutim, sve je pomno pratio napadač Liverpoola, koji natrčava na odbijenu loptu i s lakoćom je posprema za prvu pobjedu Oranjea u Južnoj Africi. U 88. minuti Affelay je imao odličnu priliku, ali Kjaer izbacuje loptu sa gol-linije.

Holandija - Danska 2:0


Žuti kartoni: De Jong, Van Persie (Holandija), Kjaer (Danska)

HOLANDIJA: Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst, De Jong (od 89. De Zeeuw), Van Bommel, Kuyt, Sneijder, Van der Vaart (od 67. Ellia), Van Persie (od 77. Affelay).

DANSKA:     Sørensen, Jacobsen, Agger, Kjær, S. Poulsen, C. Poulsen, Kahlenberg (od 73. Erikksen), Jørgensen, Rommedahl, Bendtner (od 62. Benckmann), Enevoldsen (od 56.Gronkjaer).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije