Paragvaj preko penala do četvrtfinala

Bez golova u 120 odigranih minuta

Paragvaj preko penala do četvrtfinala

Edmir Škorić

Pretposljednju utakmicu osmine finala Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici odigrali su Paragvaj i Japan. Nakon 90 minuta nije bilo golova, kao ni nakon dodatnih 30 minuta. Pobjednik je odlučen tek na penale, a ovaj put su više sreće imali Paragvajci (5:3).

Već u prvoj minuti Japanci su napali gol Villara. Okubo je sjajno šutirao, no lopta odlazi malo pored stative paragvajskog gola. U prvih deset minuta bilježimo i jedan pokušaj igrača u crveno-bijelim dresovima.

Naime, Benitez je glavom šutirao, no omeo ga je u skoku jedan od braniča japanske reprezentacije.

Prva velika prilika u 20. minuti i to za Paragvaj. Lucas Barrios je prihvatio loptu, a potom iz okreta tukao ka golu Japana, ali je Kawashima uspio odbraniti. Na drugoj strani Japan uzvraća udarac, tačnije Matsui, čiji udarac sa oko 25 metara završava na okviru gola već savladanog Villara.

U 30. minuti je Kawashimi zaprijetio i Roque Santa Cruz, a desetak minuta kasnije Honda puca pored gola Paragvaja, koji je čitavo prvo poluvrijeme imao posjed lopte u svojim nogama. Deset minuta nastavka bilo je dovoljno Paragvaju da ponovo zaprijeti. Riveros je šutirao glavom, no slabo je to bilo da bi se ugrozio danas sjajni Kawashima.

Skoro da nismo vidjeli pravu priliku u drugom dijelu, te se činilo kako je i jednima i drugima najbolje da kroz dodatne produžetke pokušaju doći do prolaza u četvrtfinale. Podsjetimo, Paragvaj do sada nikada nije prošao u osam najboljih.

Konačno uzbuđenje i to tek u sedmoj minuti prvog produžetka. Valdez je sve dobro napravio, sjajno šutirao, ali je Kawsahima odbranio njegov pokušaj. Dvije minute kasnije Honda iz slobodnog udarca gađa suprotnu stativu, ali je Villar bio primoran izbaciti loptu u novi korner za Samuraje.

U drugom produžetku je udarac Valdeza glavom otišao ravno u golmana Kawashimu. Pet minuta prije kraja drugog produžetka je Tamada prošao po lijevoj strani i umjesto da pokuša šutirati, vraća povratnu loptu, no tamo nije bilo nikog od njegovih suigrača.

Baš kao i u regularnih 90 miniuta, ni u dodatnih 30 minuta nismo vidjeli ništa spektakularno. Rezultat je, dakle, nakon 120 odigranih minuta glasio 0:0, a na kraju se do pobjednika došlo tek izvođenjem jedanaesteraca.

Barreto je pogodio za Paragvaj, potom Endo za Japan, sigurni su bili i Lucas, Hasebe, Riveros, a onda je Komando promašio. Njegov promašaj iskoristio je Valdez koji dovodi u prednost Paragvaj. Honda je golom donio tračak nade za Samuraje, ali je Cardozo pogodio i odveo Paragvaj u četvrtfinale na noge boljem iz večerašnjeg duela Španije i Portugala.


Paragvaj - Japan 0:0 (0:0)


Stadion: Loftus Versfeld u Pretoriji. Sudija: Frank De Bleeckere (BEL). Strijelci: Žuti kartoni: Nagatomo, Matsui, Honda, Endo (JAP), Riveros (PAR).

PARAGVAJ: Villar; Bonet, Da Silva, Alcaraz, Morel Rodriguez - Vera, Ortigoza /od 75. Barreto/, Riveros - Santa Cruz /od 94. Cardozo/, Barrios, Benitez /od 60. H. Valdez/. Selektor: Gerardo Martino.

JAPAN: Kawashima; Komano, Nakazawa, Tanaka, Nagatomo - Matsui /od 65. Okazaki/, Abe /od 81. K. Nakamura/, Endo, Hasebe - Honda, Okubo /od 106. Tamada/. Selektor: Takeshi Okada.

PENALI:
1:0 - Barreto (PAR)
1:1 - Endo (JAP)
2:1 - Lucas (PAR)
2:2 - Hasebe (JAP)
3:2 - Riveros (PAR)
3:2 - Komado (JAP)
4:2 - Valdez (PAR)
4:3 - Honda (JAP)
5:3 - Cardozo (PAR)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti