Pellegrini: Uz pomoć navijača idemo dalje

Velike utakmice u Madridu i Manchesteru

Pellegrini: Uz pomoć navijača idemo dalje

Nakon što su sinoć Arsenal i Bayern izborili plasman u četvrfinale, večeras ćemo saznati imena još dva kluba, koji će izboriti plasman među osam najboljih ekipa Starog kontinenta.

Real Madrid – Lyon (0:1)

Nakon velike pobjede nad Sevillom i preuzimanja čelne pzicije u španskom prvenstvu, u Madridu vlada veliki optimizam uoči uzvratne utakmice osmine finala protiv Lyona na Santiago Bernabeu. Ipak, iako to ni igrači, a ni Manuel Pellegrini neće javno priznati, mala doza straha i pritiska kod igrača Reala postoji. Kako i ne bi, kada ih je Lyon već nekoliko puta eliminisao iz Lige prvaka, a već pet godina nisu prošli među osam najboljih. Ove godine to im je imperativ.

Igra kakvu su izabranici Manuela Pellegrinija pokazali u duelu sa Sevillom, posebno u posljednjih pola sata utakmice ulijeva strah u kosti protivnika. Navijači madridskog kluba se nadaju kako će imati češće priliku gledati svoje ljubimce u onakvom izdanju.

„U Ligi prvaka nema laganih protivnika, tako da ni Lyon nije izuzetak. Uvjereni smo kako ćemo uspjeti nadoknaditi zaostatak, mada neće biti lako. Igramo u dobroj fromi. Svjesni smo šta se od nas očekuje i što moramo učiniti večeras“, kaže uoči utakmice s Lyonom Manuel Pellegrini.

„Trebamo podršku navijača, to će biti ključno. Atmosfera na Santiagu je uvijek prekrasna i to nam daje dodatni motiv, nadam se da će tako biti i večeras. Naš poraz u Francuskoj j eminimalan i nadam se da ćemo zajedno s navijačima uspjeti napraviti preokre. Siguran sam kako ćemo izboriti narednu fazu takmičenja“, pun je samopuzdanja trener Reala.

S drige strane u redovima Lyona vlada blagi optimizam, ali se na razbacaju optimističnim najavama. Najbolji igrač u prvoj utakmici bez sumnje je bio argentinski veznjak Cesar Delgado. Bivši kreator igre Cruz Azula kaže kako respektuje Real, ali ih se ne boji.

„Gledao sam njihovu igru protiv Seville. Nema sumnje da se radi o vrhunskim igračima, koji mogu napraviti veliku razliku na terenu. Veoma ih cijenim i respektujem, ali ih se ne bojim, u nogometu ne smije postojati strah, ako mislite da ostvarite dobar rezultat“, kaže Delgado.

„Ne smijemo im dozvoliti da razviju svoju igru, moramo od početka napraviti pritisak na njihov vezni red. Kada im se to uradi, onda se oni ne osjećaju godno, nešto slično smo napravili u prvoj utakmici. Ukoliko dobro pokrijemo sredinu terena, onda oni neće imati prostora da igraju svoju igru“, ima recept za uspjeh Cesar Delgado.

Vjerovatni sastavi:

Real Madrid: Casillas – Ramos, Garray, Albiol, Arbeloa – Granero, Lass, Guti – Ronaldo, Higuain, Kaka.
Lyon: Lloris – Revelliere, Cris, Boumsong, Cissokho – Makoun, Toulalan – Govou, Pjanić, Delgado – Lisandro Lopez.

Manchester United – AC Milan (3:2)

Postoje utakmice koje su više od igre, a takva je večerašnja između Uniteda i Milana na Old Traffordu. Engleski prvak ima odličan rezultat iz prve utakmice, i samo najveći optimisti na Apeninima vjeruju u Leonardovu momčad.

David Beckham je ponovo u centru pažnje, jer prvi put dolazi na Old Trafford od kako je u junu 2003. godine otišao iz Uniteda u Real Madrid. Već jučer pri dolasku igrača Milana na aerodrom u Manchesteru Beckham je naljutio domaću javnost, jer je uz sebe imao veliki broj zaštitara, ali to kod njega nije ništa novo. Sastav Milana još nije poznat, ali je Ferguson siguran kako Leonardo neće staviti Beckhama u početnih 11.

„Nije počeo utakmicu u početnom sastavu još od utakmice s nama prije tri sedmice, tako da vjerovatno neće ni večeras. Ipak, to nije na nama da mislimo o tome. Ko god bude počeo znamo kako ćemo igrati, tako da o Davidu uopšte ne razmišljam“, kaže Sir Alex Ferguson uoči utakmice s Milanom večeras.

U Unitedu znaju od koga im prijeti najveća opasnost, od Ronaldinha. Brazilski čarobnjak je konačno dosegao onu formu u kojoj je bio u Barceloni. Od 46 ligaških golova Milana ove sezone, Ronaldinho je direktno sudjelovao u 24. Devet ih je dao, a 15 asistirao, dok su mnogi od preostalih golova začeti od njega. Toga je svjestan Ferguson, koji ne može računati na Browna i Rafaela, ali nije siguran može li veteran, Gary Neville zaustaviti Brazilca.

Beckham je pokušao na sve načine izbjeći press konferenciju u Manchesteru. Nakon prve presice u Milanu, Becks je zahtjevao od UEFA-e da uvede pravilo po kojem se uoči prve i druge utakmice moraju pojaviti različiti igrači. Pametnom dosta.

„Želio sam ostati cijelu svoju karijeru u Manchesteru, ali se nekada stvari ne odvijaju onako kako vi želite. Igrao sam u tri velika kluba, ali moram priznati da bi bilo dobro da sam kao Ryan Giggs ostao cijelu karijeru u jednom klubu, jer to je zbilja odlično dostignuće“, rekao je Becks uoči najveće utakmice karijere.

„Pobijediti na Old Traffordu uvijek je teško za očekivati. Ipak, imam iskustvo igranja u velikim i zahtjevnim utakmicama i ukoliko dobijem šansu da igram daću sve do sebe da ostvarimo dobar rezultat. Sir Alex Ferguson je odigrao veliku ulogu u mom nogometnom životu i tokom mog vremena provedenog u Unitedu bio mi je poput oca“.

Vjerovatni sastavi:

Manchester United
: Van der Saar – Neville, Ferdinand, Vidić, Evra – Valencia, Fletcher, Scholes, Nani – Berbatov, Rooney.
AC Milan: Dida – Bonera, Silva, Nesta, Zambrotta – Ambrisini, Pirlo, Seedorf – Pato, Borriello, Ronaldinho.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.