Pet igrača brani čast BiH u Ligi prvaka
Miralem Pjanić je jedan od pet bh. igrača koji će ove sezone igrati u Ligi prvaka

Pet igrača brani čast BiH u Ligi prvaka

Večeras počinje novo izdanje nogometne Lige prvaka u kojem, naravno, nema naših klubova, ali ima nekoliko naših igrača koji će i ove sezone, nadajmo se, igrati zapaženu ulogu.

Ove sezone u Ligi prvaka nacionalne boje BiH braniće petorica igrača. U Lyonu je jedan od glavnih igrača Miralem Pjanić, koji je prošle sezone golom na Santiago Bernabeu izbacio iz takmičenja najveći evropski klub Real Madrid. Pored Pjanića zapaženu ulogu igraće i Saša Papac u dresu škotskog Rangersa.

Admir Vladavić se nakon neuspješne epizode u dresu Salzburga vratio u Žilinu s kojom će ove sezone igrati u najelitnijem takmičenju. Još dvojica bh. igrača će igrati u Ligi prvaka. Darijo Vujičević, 20-godišnji veznjak, igraće u dresu holandskog prvaka Twentea, dok će Sajid Husejinović tražiti priliku za minutažu u dresu Werder Bremena.

Pored ove petorice igrača u Ligi prvaka će igrati i nekoliko igrača koji su rođeni u našoj zemlji, ali imaju pasoše drugih zemalja ili igraju za neke druge reprezentacije. Tako u dresu Tottenhama igra hrvatski reprezentativac Vedran Ćorluka, koji je rođen u Derventi, u Werderu igraju Marko Marin i Marko Arnautović, momci iz BiH, ali igraju za Njemačku, odnosno Austriju. Ne treba zaboraviti ni Zlatana Ibrahimovića u dresu Milana.

S Pjanićem u Lyonu igra i Zeničanin Dejan Lovren, koji igra za Hrvatsku, a za Schalke Mario Gavranović, momak iz Gradačca koji trenutno igra za mladu reprezentaciju Švicarske. Mladi reprezentativac naše zemlje Goran Galešić je ljetos otišao u Partizan, ali ga beogradski klub nije prijavio za Ligu prvaka. Treba još napomenuti da u Arsenalu godinama kao desna ruka Arsena Wengera radi naš trener Boro Primorac, nekadašnji igrač mostarskog Veleža.

U prošlosti su naši igrači imali dosta uspjeha u nastupima u Ligi prvaka. Elvir Baljić je 2000. godine igrao u dresu madridskog Reala kada su pobjedom nad Valencijom u pariškom finalu (3:0) uzeli naslov, a godinu dana kasnije protiv istog kluba je naslov uzeo i Hasan Salihamidžić sa Bayernom.

Pored njih dvojice s ponosom se sjećamo nastupa Elvira Bolića, kada je lobovao Petera Schmeichela u dresu Fenerbahcea na Old Traffordu. Odlične nastupe na Old Traffordu su još imali Edin Mujčin u dresu tadašnje Croatije, te Muhamed Konjić u dresu Monaca kada je „u džep stavio“ Andyja Colea i Dwighta Yorkea, tada ponajbolje napadače Evrope.

Još niz igrača, među kojima su Sergej Barbarez, Suvad Katana, Zvjezdan Misimović, Edin Džeko i drugi, s dosta uspjeha su igrali Ligu prvaka.  A valjda će nekada doći vrijeme da dočekamo da i neki naš klub zaigra grupnu fazu Lige prvaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.