Petarda Ajaxa

Eredivisie

Petarda Ajaxa

Nakon 28. kola holandske Eredivisie situacija na vrhu tabele se malo zakuhala. Ajax je iskoristio kiks Twentea i približio se na samo četiri boda, dok PSV zaostaje pet bodova.

Ajax nije imao problema na gostovanju kod Waalwijka, koji je već napustio elitno društvo. Ajax se mučio s fenjerašom u prvom poluvremenu, ali su igrači najvećeg holandskog kluba u drugom dijelu ubacili u petu brzinu i pregazili domaćina sa 5:1.

De Jong je u 9. minuti doveo Ajax u vodstvo, a u 27. minuti Marko Pantelić pogađa sopstvenu mrežu za 1:1. Čim je počelo drugo poluvrijeme Luis Suarez donosi novo vodstvo Ajaxu. Hans Milder u 65. minuti autogolom udvostručava prednost gostiju iz Amsterdama, koji su preko Suareza u 85. i Rommedahla u 86. minuti postavili konačnih 5:1.

U derbiju kola, koji je odigran sinoć na Philips stadionu u Eindhovenu, PSV je odigrao samo 1:1 protiv lidera Twentea i propustio da im se približi na dva boda. Danny Koevermans je u 50. minuti donio prednost PSV-u, a Blaise N'Kufo u 73. poravnava.

Feyenoord je također kiksao kući protiv Vitessea (1:1), dok je aktuelni prvak AZ Alkmaar slavio u gostima kod Sparte sa 1:0. Groningen je upisao minimalnu pobjedu protiv Rode, a Den Haag i Venlo su odigrali bez golova.

Rezultati:

Waalwijk – Ajax 1:5
Den Haag – Venlo 0:0
Groningen – Roda 1:0
Sparta – AZ Alkmaar 0:1
Willem II – Utrecht 0:3
PSV Eindhoven – Twente 1:1
Heracles – NAC Breda 3:0
Feyenoord – Vitesse 1:1

Poredak: Twente 71, Ajax 67, PSV 66, Feyenoord 51........Vitesse i Den Haag 24, Willem II 23 i Waalwijk 12.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.