Peti ruski magnat u engleskoj Premier ligi
Katsia i Anton Zingarevich u loži na Madejski stadionu

Tridesetogodišnjak oženjen supermodelom

Peti ruski magnat u engleskoj Premier ligi

M. Skaka

Vlasnik Readinga, kluba koji je već osigurao izlazak iz Championshipa, Anton Zingarevich uz Romana Abramovicha, Alisher Usmanova, Maxima Demina i Vladimira Antonova peti je Rus koji će se igrati u engleskoj Permier ligi.

Reading je dva kola prije kraja Championshipa već osigurao ulazak u Premier ligu osvojivši 46 od mogućih 51 boda u posljednjem nizu utakmica.

"Jedva čekam da zaigramo u Premier ligi, to je ono što me je i privuklo da investiram u Reading.", rekao je Zingarevich u svom prvom intervjuu nakon što je osigurao plasman u Premiership. "Mislim da imamo još dosta posla, ali infrastruktura koja je već izgrađena je dobra osnova za dalju nadgradnju.

"Već smo počeli raditi na unaprijeđenju fudblaske akademije i terena za trening.", dodao je on. "Uz to, ukoliko uspijemo opstati u Premier ligi, želim da unaprijedimo stadion. Ima dosta potencijala u Readingu."


Odličan poslovni potez - samo 25 miliona funti za većinski udio u Readingu

Iako na prvi pogled izgleda kao obijesni sin milijardera, Anton Zingarevich zaista je napravio sjajan poslovni potez kupivši u januaru 2012. udio od 51% Readinga za 25 miliona funti. Samim prolaskom u Premier ligu klub je zaradio oko 100 miliona funti i već sada vrijedi daleko više nego što je Rus potrošio na kupovinu.

"Kada sam stigao u Reading, šalili smo se o tome kako bi bilo super da odmah uđemo u Premiership. Znali smo da imamo šanse i napravili smo nekoliko pametnih poteza, a pobjede su se samo nizale.", opisao je novi vlasnik kluba proteklih par mjeseci.

Zingarevich će sada, nakon ulaska u Premiership pokušati i pojačati ekipu. Već se govori da bi mogao vratiti Gylfija Sigurdssona koji je nekada igrao za Reading, a danas je u Swanseu na posudbi iz Hoffenheima.

"Sigurno ćemo dovesti nove igrače. U posljednje dvije tri sedmice smo skautirali i već sada imamo neki spisak. Ipak, ostavimo tu priču za kasnije dok vidimo kako će se stvari razvijati.", rekao je Zingarevich.


Za Antona rezervisani samo uspjesi na poslovnom i privatnom planu

Anton Zingarevich rođen je u St. Petersburgu, prije 29 godi i završio je sportski menadžement u Londonu, a sin je bogatog biznismena Borisa Zingarevicha čiji se kapital procjenjuje na 750 miliona dolara što ga stavlja na 130. mjesto Forbesove liste najbogatijih ljudi na planeti. Gospodin Zingarevich stariji inače je poslovni partner aktuelnog predsjednika Rusije Dmitryja Medvedeva, pa se ne treba mnogo pitati gdje leži tajna njegovih uspješnih poslovnih poteza.

Vrijedi spomenuti i to da je gospodin Zingarevich prije dest godina imao ponudu da kupi Zenit iz St. Petersburga kojeg je kasnije kupila jedna od najjačih ruskoih državnih kompanija, Gazprom.

Anton Zingarevich, mladi vlasnik Readinga, inače je i vicepredsjednik kompanije Ener1 koja se bavi proizvodnjom lithium-ion baterija za auto industriju, te osnivač kompanije Zyla Networks bazirane u Americi koja se bavi razvojem aplikacija za telefone.

Međutim, osim trofeja Championshipa, bogati vlasnik kluba, već je osvojio još jedan - dvadesettrogodišnju bjelorusku manekenku Katsiu sa kojom je u braku već dvije i po godine.

"Anton je vidio moje slike i zamolio jednog prijatelja da nas upozna.", kazala je Katsia u jednom intervjuu. "Prvo smo malo chatali online, a onda smo se upoznali u new Yorku gdje sam ja tada živjela. Izašli smo sa prijateljima, a onda smo sami otišli u klub. Još tada nazvala sam svoju mamu i rekla joj: 'Mislim da ću se udati za ovog momka.' - Istina, imala sam samo 19 godina i zvala sam iz noćnog kluba, ali sve je odmah izgledalo tako dobro i na kraju se tako i desilo."

Yekatarina Katsia Zingarevich je pobijedila na takmičenju ljepote u New Yorku sa 17 godina i iz Minska se preselia u SAD. Danas je Victoria's Secret model i vrijedi za jednu od najpoželjnijih Bjeloruskinja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.