Petit: Francuska mora igrati bolje

Petit: Francuska mora igrati bolje

Edmir Škorić

Bivši francuski nogometni reprezentativac Emmanuel Petit smatra da izabranici Laurenta Blanca moraju zaigrati mnogo bolje u meču četvrtfinala EP-a protiv Španije.

Nakon što su osvojili četiri boda iz prva dva meča u grupi, Francuzi su izgubili od Švedske i tako osvojili drugo mjesto. Time je ujedno i prekinut niz od 23 utakmica francuske reprezentacije bez poraza, a Petit vjeruje da je to bio pravi test za nokaut fazu.

 

"Nisam očekivao da će Francuska prekinuti niz bez poraza u meču s protivnikom koji je već bio eliminiran", rekao je Petit za "France Football". 

 

"Možemo izgubiti, nije to problem, ali ne smijemo gubiti na ovakav način. Čak i da su pokušali, mislim da nisu bili ni fizički ni psihički spremni za meč sa Švedskom", dodao je 41-godišnji bivši reprezentativac, koji se povukao 2004. godine.

 

Naglasio je da je nekoliko igrača odigralo ispod svog nivoa.

 

"Poraz je pokazao naše probleme u odbrani i napadu. Ako igrači žele daleko 'dogurati' na ovom turniru, moraju shvatiti da sudbina ekipe također zavisi i od pojedinačnog učinka. Pojedinci nisu igrali na svom nivou. Prije ili kasnije, morat će da pokažu šta mogu", kazao je.

 

Petit također smatra da je selektor Blanc postao predvidiv te da bi trebao razmisliti o uvođenju novih igrača u drugom poluvremenu. 

 

"Laurent Blanc ima malih problema, a to se pogotovo vidi u drugom poluvremenu. On gotovo uvijek ukazuje povjerenje istim igračima. Do kraja slijedi svoja uvjerenja, a mislim da mi možda trebao razmotriti i druge opcije. Govorim o igračima kao što su Olivier Giroud, Mathieu Valbuena i Jeremy Menez, jer nam nedostaje snage u napadu. To se moglo vidjeti protiv Švedske", kazao je Petit.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.