Petit: Francuska na EP bez velikih šansi

Petit: Francuska na EP bez velikih šansi

Edmir Škorić

Bivši francuski nogometni reprezentativac Emmanuel Petit smatra da "Les Bleusi" nemaju velike šanse za osvajanje naslova prvaka Evrope.

Petit je bio dio tima koji je 2000. godine došao do titule evropskog prvaka, kao i svjetskog prvaka dvije godine ranije. Vjeruje da igrači, koje sada na raspolaganju ima francuski selektor, nemaju potencijal da ostvare dobar rezultat na EP-u sljedećeg ljeta.

"Neću pasti u zamku patriotizma. Mislim da tim Laurenta Blanca nema mentalnu snagu ni nogometno umijeće da bi se uvrstio među favotite", kazao je 41-godišnji Petit za "Fifa.com".

"Francuska ima nekoliko vrhunskih igrača, ali ti igrači nisu pokazali svoj talent u dresu reprezentacije. Mislim da je i bolje da nas ne svrstavaju u krug favorita, jer smo u prijateljskim utakmicama s Engleskom i Brazilom pokazali da igramo bolje kada smo autsajderi", kazao je.

Bivši nogometaš Arsenala i Barcelone pohvalio je svog suigrača iz reprezentacije Laurenta Blanca, navodeći da s ekipom radi dobar posao.

"On pokušava da uradi najbolje što se može, i mislim da u tome uspijeva. Nakon Svjetskog prvenstva 2010. na kojem je Francuska odigrala očajno, preuzimanje te ekipe bilo je ravno samoubistvu. Uzimajući to u obzir, mislim da je uradio i više nego što se očekivalo", kazao je Petit.

Blancova ekipa na EP-u u prvom meču 11. juna 2012. igra protiv Engleske, a u njihovoj grupi još su Ukrajina i Švedska.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.