Bivši prvak se raspada, najavljeni veliki odlasci: "Svi igrači su na prodaju"

Pogođeni financijskom krizom

Bivši prvak se raspada, najavljeni veliki odlasci: "Svi igrači su na prodaju"

E. Škorić

Još uvijek pogođen ozbiljnim financijskim problemima, rumunski nogometni klub Petrolul Ploiesti se sprema za masovne odlaske ove zime, kako bi prikupili sredstva i uspjeli završiti prvenstvo.

Nekoliko godina Petrolul je bio drugoligaš, da bi se ove sezone končano uspio vratiti u elitni rang rumunskog nogometa. No, popularni "žuti vukovi" su u velikoj krizi, iako stanje na tabeli to i ne govori, pošto su sedmi sa 30 bodova od ukupno 16 klubova.

Nakon ostvarenog plasmana u 1. ligu, uprava je prošlog ljeta krenula u dovođenje pojačanja i uspjela riješiti nekoliko nevjerovatnih transfera. U klub su stigli Gicu Grozav, Constantin Budescu i Gabi Tamas, dok su nogometaši poput Jaira, Mariana Huje i Barta Meijersa dokazali da se bez problema nose sa Superligom.

No, pogođen ozbiljnim financijskim problemima, Petrolul je pred raspadom, jer klub više nema potrebnih sredstava za isplatu svojih igrača, koji još uvijek imaju dugovanja.

Dakle, na prodaju su svi nogometaši tima iz Ploiestija, od kojih su trojica, Gicu Grozav, Jair i Marian Huja "najpoželjniji" od ostatka lige.

Grozava želi Rapid iz Bukurešta, Craiova bi Jaira, a Huju žele gotovo sve veće i jače ekipe u Rumuniji, pa je jasno da će već u januaru mnogi od njih napustiti Petrolul.

Petrolul ima četiri naslova rumunskog prvaka, dok je devet puta bio prvak 2. lige Rumunije. Ima i tri naslova Kupa Rumunije, posljednji je osvojen u sezoni 2012/13.

Titule su osvajali 1930., 1958., 1959. i 1966. godine. Bilo je to zlatno doba kluba osnovan 1924. godine. Interesantno da je prvobitno nosio naziv Juventus.

Petrolul je zabilježio svoj debi u evropskom nogometu tokom sezone 1958/59, kada je izvučen protiv Wismut Karl Marx Stadta iz Istočne Njemačke u preliminarnom kolu. U novijoj povijesti ekipa je postala nesolventna u februaru 2015. i uslijedio je raspad, no navijači i klupske legende ponovno su se osnovali i upisali je u četvrtu ligu u ljeto 2016.

Klupske boje su žuta i tamnoplava, pa otuda i nadimak igrača i navijača "Žuti vukovi". Petrolul svoje domaće utakmice igra na stadionu Ilie Oana sa 15.500 sjedećih mjesta, a njegova najistaknutija rivalstva su ona protiv Rapid Bukurešta i Astre Giurgiu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi