Bivši učesnik Lige prvaka diže se iz provalije, imali su simpatije fudbalske Evrope

Bh. fudbaler dio nove priče

Bivši učesnik Lige prvaka diže se iz provalije, imali su simpatije fudbalske Evrope

Haris Zilić

Stižu nova vremena za klub FC Petržalka, a ranije poznatiji kao Artmedija.

Pod imenom Artmedija prije više od deceniju igrali su Ligu prvaka, kupili simpatije fudbalske Evrope, a onda je došao finasijski krah i strmoglavi pad kluba, koji je bio prisiljen promijeniti ime, krenuti od najnižeg ranga.

U cijeloj priči u historiju je otišao i stadion, na kojem doduše nisu mogli igrati utakmice Lige prvaka, ali imao je posebnu čar. Postao je ruševina, a danas se na njegovom mjestu gradi novi objekat.

Vratimo se o trenutnoj priči FC Petržalka, čiji dres od ove sezone nosi i bivši fudbaler Sarajeva, Haris Harba. Ekipa se proteklih sezona stabilizovala u drugoligaškom društvu, a na startu ove sezone su šestopalsirani sa dvije utakmice manje i šest bodova manje od ekipa koje se nalaze na pozicijama koje vode u društvo najboljih.

Zapravo, uspon kreće 2012. godine kada je klub krenuo sa akademijom FC Petržalka, a sa tim imenom i mladim timom su krenuli iz Keno lige, odnosno šestog ranga u Sločvakoj. Nakon Artmedije, nosili su ime Petržalka 1898, zaitm MFK Petržalka.

U sezoni 2013/2014, pod imenom FC Petržalka i veoma mladim timom izborili su plasman u peti rang takmičenja, a u szeoni 2016/2017 stigli su do četvrtog ranga, narednu sezonu bili su u trećem rangu i velikom bzinom su stigli do druge lige u sezoni 2017/2018 i nakon toga klub je stavio na papir dugoročan plan od pet godina, gdje je konačan cilj povratak Petržalke u društvo najboljih.

Već tri sezone su stabilan drugoligaš, prethodne dvije završili su na osmoj i šestoj poziciji sada žele iskorak više.

Ekipaj e sastavljena od domaćih fudbalera iz Petržalke i okoline, a pored našeg Harbe još jedan internacionalaac je ukrajinski golman Sevchuk.

Nova Uprava kluba je čini se prethodnih osam godina radi dobar, mukotrpan i planski posao koji lagano dolazi na napalatu, a povratak Petržalke u društvo najboljih u SLovčakoj bila bi velika nagrada za sve u klubu, ali pokazatelj ostalim kako se kroz deceniju može stvoriti zdrav i dobar fudbalski kolektiv.

Pored svega dodajmo da je Uprava napravila i prekrasno malo fudbalsko izdanje sa glavnim stadionom kapaciteta 3.000 gledatelja i sa dva pomoćna terena s umjetnom travom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti