Pjanić u Budimpeštu po novi pogodak
Pjanić u Budimpeštu po svoj drugi ovosezonski pogodak u Ligi prvaka

Liga prvaka, 2. kolo

Pjanić u Budimpeštu po novi pogodak

Edmir Škorić

Večeras su na rasporedu utakmice 2. kola grupne faze Lige prvaka i to u E, F, G i H skupini. Pjanić sa Lyonom putuje u Mađarsku, tačnije Budimpeštu, dok Rangers Saše Papca dočekuje Sevillu.

Grupna faza Lige prvaka večeras i sutra je na rasporedu, a poslije ovog kola dobit ćemo dosta jasniju sliku koje bi to ekipe mogle nastaviti takmičenje. Priliku da pokažu svoje umijeće imat će dva naša igrača. Naime, mladi bh. reprezentativac Miralem Pjanić u dresu Lyona igrat će kod mađarskog Debrečena, dok će Rangers našeg internacionalca Saše Papca na Ibroxu ugostiti Sevillu. Pjanić je u minimalnoj pobjedi Lavova nad Fiorentinom postigao jedini pogodak, te je sigurno adut Francuza u večerašnjem ogledu.

Pjanić kod Debrečena traži novi pogodak

Nakon prvog kola Lyon i Liverpool zabilježili su minimalne pobjede. Na Anfieldu je mađarski Debrecen pokazao da nije slučajno u društvu najboljih, a na Gerlandu golom Pjanića Lyon je pobijedio goste iz Firenze. Trener Debrecena, Andras Herczeg itekako može biti ponosan na svoje igrače, jer nisu razočarali na Anfieldu i protiv velikog Liverpoola izgubili samo sa 1:0. Ne treba ni pominjati da su mađarski igrači Torresa, Gerrarda i društvo ranije gledali na televizoru.

Kako njihov stadion u Debrecenu ne zadovoljafa UEFA-ine kriterije, oni će večerašnju utakmicu sa francuskim velikanom igrati u Budimpešti na stadionu nazvanom po legendarnom Ferencu Puškašu. Nakon minimalnog poraza od Redsa, mnogi shvataju da Mađari nisu lagan protivnik, te da će dobro namučiti svoje protivnike, iako je zaista u teškoj skupini. Trener domaćih neće moći računati na povrijeđene Zoltana Szelesija i Roberta Feczesina, a odsutan je i Đorđe Pantić.

Ko zna kako bi se završio susret u Lyonu da Alberto Gilardino nije "pocrvenio" u italijanskom sastavu. No, srećom pa su Lavovi imali Miralema Pjanića koji se u 76. minuti našao na prvom mjestu i u pravo vrijeme. Taj gol Francuzima je donio važna tri boda, a večerašnje gostovanje predstavljat će sve samo ne laganu utakmicu. Lavovima je zaista potrebna večerašnja pobjeda, budući da naredne dvije utakmice igraju sa Liverpoolom koji je, bez dileme, glavni favorit ove skupine. No, francuska momčad ušla je u pravu formu, pa su tako u svim takmičenjima slavili osam od posljednjih devet utakmica.

Gostujući trener Puel ima dosta briga oko sklapljanja sastava, budući da mu nedostaje dobar broj ključnih igrača. Zbog problema sa prepunom neće biti ponajboljeg napadača Lisandra Lopeza, a zbog zdravstvenih problema susret u Budimpešti propustit će Michael Bastos. Anderson, Cesar Delgado, Mathieu Bodmer, Jean-Alain Boumsong također će zbog raznoraznih problema biti van stroja. upitan je i Ederson, iako se u Lyonu nadaju da će on biti potpuno spreman. Ipak, unatoč što su dosta oslabljeni, gosti su večeras favoriti, ali samo na papiru. Na terenu će biti sve i svašta, Mađari sigurno neće pustiti bodove tek tako.

Violama drugi poraz ili prva pobjeda

Fiorentina poslije poraza na Gerlandu ponovo ima tešku utakmicu. Sada Italijani na svom Artemio Franchiju dočekuju Liverpool. Gosti dolaze po drugu pobjedu, domaći, pak, žele svoje prve ovosezonske bodove u Ligi prvaka. Redsi su u posljednjem kolu "sprašili" Hull City uz čak tri gola, Španjolac je u velikoj formi, što itekako može zabrinuti domaće igrače i navijače, ali i nas, ne zaboravimo da Španija u posljednjem kvalifikacionom susretu gostuje BiH.

"Kako zaustaviti Torresa? Morate se usredočiti čitavo vrijeme, i biti jako sretni jer on je tako tobar", kazao je na press konferenciji trener Fiorentine Prandelli.

"Gledali smo posljednje tri Liverpoolove utakmice na DVD-u i znamo da nas čeka težak zadatak sa ekipiom s kojom se suočavamo", dodao je Prandelli.

Viole imaju dosta problema u napadu, zbog crvenog kartona u utakmici s Lyonom Alberto Gilardino će sa tribina promatrati meč, a rumunskom napadaču Mutu neće biti lako nadmudriti Skrtela i Carraghera. Tako će uz Rumuna od prve minute, najvjerovatnije, krenuti mladi crnogorski reprezentativac Stevan Jovetić.

Gosti iz Liverpoola dolaze bez Argentinca Javiera Mascherana, možda uz Gerrarda glavnog pokretača igre Redsa. U ogledu s Hullom ozlijedio se Yossi Benayoun, pa će i on nedostajati Benitezu. Igrač koji je ljetos stigao iz Rome, Alberto Aquilani, još uvijek je na putu oporavka.

Skupina E:
Fiorentina - Liverpool
Debrecen - Lyon

Trenutni poredak:
Liverpool 3, Lyon 3, Fiorentina 0, Debrecen 0.

Barca i Inter jure prve pobjede

Žrijeb je odlučio da se sastanu u istoj skupini, a zatim i već u prvom kolu. Obje ekipe igraju sjajno ove sezone, a u direktnom okršaju nije bilo boljeg. Tako će Inter u Kazanu kod Rubina tražiti prvu pobjedu, a Barcelona na Nou Campu protiv kijevskog Dinama.

Skoro je pa nemoguće da Kijevljani napuste Kataloniju sa ponekim bodom, prije svega zbog igre koju pruža Guardiolin sastav ove sezone. No, danas je u fudbalu sve moguće, dakako vrijedi i ona - lopta je okrugla. Barca će bez svog napadača Henryja igrati protiv Ukrajinaca, a susret će propustiti i Dmitro Čigrinskij. Obojica su povrede zadobili u pobjedi Barcelone nad Malagom (0:2).

Najveća opasnost po gol katalonskog tima je svakako iskusni Andriy Shevchenko kojeg se svi na Nou Campu dobro sjećaju, kada je prije 12 godina na tom stadionu postigao hat-trick. Ipak, Sheva je sada potpuno drugačiji igrač, manje zabija, ali sa nekoliko postignutih golova za Kijev pokazao je da nije zaboravio tresti mreže.

Prije dvije sedmice, tačnije u prvom kolu, Rubin je debitovao u Ligi prvaka i to porazom u Kijevu od Dinama (3:1). Ipak, ruski prvaci nisu se predali, iako im slijede utakmice sa Interom, a potom i Barcelonom. Do 70. minute u Kijevu su igrali 0:0, a potom su primili golove, što svakako govori o neiskustvu ekipe. U vrhu su Rusije, te su veoma jaki na svom terenu. Vjerovatno ne mogu biti prolaznik u daljni krug, ali svakako ih treba uzeti za ozbiljno. Tako bi se Inter večeras mogao opeći.  Momčad Kurbana Berdyeva večeras nema što izgubiti, igraju sa velikanom poput Intera, toga su svjesni, pa će pokušati jednim nadigravanjem napraviti senzaciju. Uostalom, bod bi im vjerovatno bio velik kao kuća.

Jose Mourinho ove sezone zna što mu je zadatak. Dakako, Moratti i co. sanjaju trofej Lige prvaka u vetrinama Meazze. Jednostavno, zasitili su se Scudetta, iako je Inter aktivan i na tom frontu ove godine. Wesley Sneijder, Thiago Motta i David Suazo neće putovati u Rusiju. Portugalski stručnjak razmišlja ozbiljno o tome da igra sa tri špica, te da Eto'u i Militu pridoda mladog Balotellija.

Skupina F:
Rubin Kazan - Inter
Dinamo Kijev - Barcelona

Trenutni poredak: Dinamo Kijev 3, Inter 1, Barcelona 1, Rubin 1.

Rangers bez Papca dočekuje Sevillu

Nakon šest kola samo je Celtic ispred njih u šampionatu Škotske, ali samo zbog lošije gol razlike Glasgow Rangersa. No, trener Gers večeras će morati podići razinu Rangersove igre, budući da na Ibrox dolazi Sevilla. Statistika je protiv Medvjedića, kako nazivaju Škote. Naime, Rangers nije pobijedio španski tim još od Kup UEFA daleke 1985. godine, tada su bili bolji od Osasune rezultatom 1:0.

Tako Andalužani imaju dobar razlog da budu uvjereni pred večerašnji sukob. "Na papiru, Rangers i Sevilla bi trebali biti favoriti za prvo mjesto. Stavljam Škote iznad Stuttgarta jer su imali doabar start u Njemačkoj i očekujem da će ih biti teško pobijediti kod kuće", kazao je Sevillin napadač Luis Fabiano.

Neizvjesno je hoće li za domaće nastupiti Steven Davis koji je ovog vikenda zadobio gripu. Naš internacionalac, Saša Papac, ima problema sa tetivom, dok Kyle Lafferty neće sigurno igrati zbog povrede ligamenata.

Argentinski dvojac Aldo Duscher i Federico Fazio zbog zdravstvenih problema neće igrati protiv Škota, dok se vratio njihov zemljak Lautaro Acosta koji je imao povredu tetive.

U drugoj utakmici popularne Švabe gostovat će rumunskoj Unirea Urziceni. Relativno nepoznata ekipa, Unirea Urziceni, koju predovdi Dan Petrescu, prvo kolo poražena je od Seville sa 2:0, pa će protiv Stuttgarta tražiti svoj prvi bod u Ligi prvaka. Prošle je sezone Unirea nastupala u Evropskoj ligi, tada Kup UEFA, i također se suprostavila sa njemačkim klubom. Poraženi su od HSV-a sa 2:0, pa imaju loša iskustva sa Nijemcima.

Rumuni su pobijedili svoje posljednje dvije prvenstvene utakmice i nalaze se u dobroj formi. Ipak, kao i Debrecen, Unirea će svoje domaće utakmice igrati u Bukureštu na stadionu Steaue.

Nakon što je igrao veliko finale s Bayernom 1999. godine protiv Manchester Uniteda, Markus Babel je vjerovatno čovjek koji dobro zna šta znači iznenađenje. Tako će on popularne Švabe dobro spremiti za večerašnji ogled sa Rumunima. Kod kuće su remizirali sa Stuttgartom, a dobro je poznato da se domaćim pobjedama može ostvariti odlazak u drugi krug takmićenja. Zbog toga će Stuttgart večeras jurišati na pobjedu, kako bi vratio manjak dva boda prostua u prvom kolu. Strpljenje bi mogao biti ključ uspjeha Stuttgarta, a čekaju ih i dva teška dvoboja sa Sevillom. Ohrabrenje će im biti podatak da su u posljednjem pretkolu Lige prvaka izbacili Timisoaru, još jednog rumunskog predstavnika.

Grupa G:
Unirea U. - Stuttgart
Rangers - Sevilla

Poredak: Sevilla 3, Rangers 1, Stuttgart 1, Unirea 0.


Arsenal ili Olympiakos, ko ostaje prvi nakon dva kola?

Veliki preokret Arsenala kod belgijskog Standarda u prvom kolu, podsjetimo Standard je vodio sa 2:0, da bi do kraja Topnici preokrenuli na 2:3. Sada Wengerov sastav dočekuje Olympiakos koji je također pobijedio u prvom kolu. Grci su važna tri boda ostvarili na svom terenu protiv holandskog Az Alkmaara.

Na Emiratesu se sastaju upravo pobjednici prvih utakmica, i biti će to veoma teška utakmica i za jedne i za druge. Mada, favorit je svakako Arsenal. Grčki crveno-bijeli su neporaženi u domaćem prvenstvu. U velikoj formi kod gostiju je Torosidis koji je protiv AEK-a postigao dva gola, a bio je i strijelac u minimalnoj pobjedi nad Alkmaarom. Brazilski trener Zico suprostavit će se Wengeru, koji je na klupi Topnika bez obzira na "siromaštvo" u vetrinama kluba posljednjih sezona. Francuski stručnjak oslonio se i ove godine na mlade igrače, te će pokušati i dalje graditi momčad za velike evropske domete u narednim sezonama.

Nicklas Bendtner i vezista Denilson neće moći nastupiti za Topnike, a još uvijek se oporavlja golman Manuel Almunia pa će ga Mannone i ovaj put mijenjati na golu. Oporavio se i mladi Theo Walcott, pa će on, po svemu sudeći, biti na klupi večeras. u Olympiakosu zbog povreda nema Luciano Galletija, te engleskog napadača Matt Derbyshirea,

Holandski Az Alkmaar ugostit će belgijski Standard Liege. Oba tima su poražena u prvom kolu, pa će i jedni i drugi nastojati doći do prvih bodova, iako je favorit holandska momčad. Osim što igrau na svom terenu, imaju vjerovatno kvalitetniji igrački kadar od večerašnjeg svog protivnika.

Skupina H:
Arsenal - Olympiakos
AZ Alkmaar - Standard

Poredak: Arsenal 3, Olympiakos 3, AZ Alkmaar 0, Standard 0.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.