Pjaniću dolazi Sochaux, Spahi St. Etienne
Miralem Pjanić - budućnost fudbala

9. kolo Le Championnata

Pjaniću dolazi Sochaux, Spahi St. Etienne

Edmir Škorić

Emir Spahić, kapiten bh. reprezentacije, sa svojim će Montpellierom imati priliku na domaćem terenu slaviti protiv St. Etiennea i dodatno se približiti Lyonu i Boredauxu na vrhu Le Championnata.

Osam kola francuskog šampionata je iza nas, a pred nama je deveto kolo koje će opet, nadamo se, obilježiti dobre igre Miralema Pjanića u dresu Lyona, te Emira Spahića u dresu Montpelliera. Očekujemo i prve bodove Grenoblea kojeg predovi Mehmed Baždarević.

Odlični Montpellier u stopu sa Bordeauxom i Lyonom

Ove sezone debitanti su u Le Championnatu, mnogi su ih na početku prvenstva smjestili u donji dio tabele, no Montpellier čiju odbranu predvodi kapiten naše nacionalne vrste, Emir Spahić, bori se u gornjem dijelu. Tek su Boredaux i Lyon ispred njih. Naime, Montepllier je do sada ostvario pet pobjeda, dva puta remizirao i samo jednom doživio poraz. Imaju sedamnaest bodova, samo dva manje od drugoplasiranog Bordeauxa kojem Lyon bježi jedan bod.

Spahić koji je već sada dobio mjesto u vrhu najboljih odbrambenih igrača lige, pomoći će klubu da večeras na domaćem terenu uknjiži nova tri boda, iako im na noge stiže uvijek neugodni St. Etienne. Spaha, osim što na najbolji način zaustavlja protivničke napadače, često i zabija. Tako je dva puta savladao protivničke golmane.

Lyon ove sezone, kako u Francuskoj tako i u Evropi, igra odlično, Jedan od glavnih njihovih igrača je Miralem Pjanić, mladi reprezentativac BiH kojeg mediji svrstavaju među najvećim nadama fudbala. Miralem to, svakako, i zaslužuje. Lavovi dočekuju Sochaux (14.) i teško je očekivati da ne ostvare novu pobjedu (sedmu po redu). Samo su dva puta do sada remizirali, te su jedina momčad u Francuskoj koja nakon osam kola nije doživjela poraz.

U stopu ih prati Bordeaux, aktuelni prvak Francuske. Dok Lyon ima lagan ispit na Gerlandu, Bordeaux će imati nešto teži ispit. Gostuju Auxerreu, koji je na sredini tabele, ali koji godinama igra odlično i često je ekipa koja iznenađuje protiv najboljih. I Monaco kao i Marseille u gornjem su dijelu tabele, pokušat će stići navedeni trojac. Monacu u Monte Karlu sutra dočekuje Lens, koji se nalazi u donjem dijelu tabele sa samo osam bodova iz osam kola.

Petoplasirani sastav Marseillea na noge će Nancyju, tzv, "odskočna mina", tamo su mnogi ostavljali bodove. Ni PSG nije za otpisati. Parižani sutra gostuju kod Toulousea i nadaju se pobjedi za iskorak ka vrhu.

Baždarević prve bodove traži kod Valenciennesa

Grenobleu nikako da krene. Ekipa Mehmeda Baždarevića usamljena je na zadnjem mjestu bez osvojenog boda iz osam kola. Svega četiri postignuta gola i sedamnaest primljenih. Rano je o tome pričati, ali sigurno da Grenoble gubi i posljednju nadu da ostane u društvu najboljih. Valenciennes im je domaćin danas, možda i spas, ko zna.

Nešto bolje plasirani Le Mans ima više šansi da dođe do povoljnog rezultata. U derbiju začelja domaćin su Boulogneu koji se nalazi na 16. mjestu sa samo jednim bodom više od Le Mansa. Po osam bodova imaju i Toulose, Lens, te Nice. Nice gostuje kod Lorienta (6.) i ima male šanse da napravi nešto više, no u fudbalu danas je sve moguće.

Le Championnat, 9. kolo:
Auxerre - Bordeaux
Le Mans - Boulogne
Lyon - Sochaux
Montpellier - St. Etienne
Nancy - Marseille
Valenciennes - Grenoble
Lille - Rennes
Lorient - Nice
Monaco - Lens (sutra)
Toulouse - PSG (sutra)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.