Platini,  Bonhof, Van der Sar i Thuram

Različiti rekorderi

Platini, Bonhof, Van der Sar i Thuram

M. Maksimović

Michel Platini, Rainer Bonhof, Edwin van der Sar i Lilian Thuram su zahvaljujući svom pojedinačnom učinku obilježili istoriju evropskih prvenstava. Prvi je još uvijek najbolji strijelac, drugi je bio dva puta evropski prvak, dok su posljednja dvojica odigrala najviše utakmica.

Michel Platini je do sada postigao najviše golova na završnim turnirima, ukupno devet, a igrao je samo 1984. godine kada je Francuska osvojila naslov, odnosno kada je bila domaćin. Danas prvi čovjek UEFA-e je te 1984. godine bio nezaustavljiv.

U pet utakmica kompletna reprezentacija Francuske je postigla 14 golova, sam Platini devet. Krenuo je golom protiv Danske, onda nastavio sa dva hat-tricka protiv Belgije i Jugoslavije. U polufinalu je protiv Portugala postigao jedan, baš kao i u finalu protiv Španije. Platini više nije igrao na Evropskim prvenstvima, ali ga do danas niko nije dostigao. Najbliže mu je došao Alan Shearer. Shearer je u Engleskoj 1996. godine zabio pet golova, dva je dodao četiri godine kasnije.

Rainer Bonhof je reprezentativac Njemačke, čovjek sa dva zlata i jednim srebrom. U prevodu, dva puta je bio evropski prvak, jednom je izgubio u finalu, na tri završna turnira zaredom. Prvi put je bio član selekcije koja je osvojila naslov na Heyselu 1972. godine. Njemačka je slavila 3:0 protiv Sovjetskog Saveza, Rainer je bio u selekciji ali nije igrao.

Četiri godine kasnije, Zapadna Njemačka gubi u finalu od Čehoslovačke na penale Bonhof je igrao u obe utakmice. Treće finale zaredom, bilo je ono u Italiji 1980. godine. Zapadna Njemačka je dobila Belgiju na Olimpicu, Bonhof je bio u selekciji, ali ovaj put nije igrao zbog povrede.

Edwin van der Sar i Lilian Thuram su odigrali najviše utakmica na prvenstvima, ukupno 16. Golman Holandije je branio u Engleskoj 1996. godine, četiri utakmice, 2000. godine također četiri, u Portugalu je branio na pet utakmica, na zadnjem prvenstvu je odradio tri utakmice. Što se tiče Thurama, on je u Engleskoj odigrao četiri utakmice, s tim da je protiv Španije ušao sa klupe, u Belgiji i Holandiji je bio član postave koja je uzela naslov, odradio je svih šest dvoboja, dok je na posljednjem bio u postavi protiv Rumunije i Holandije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti