Platini najbolji strijelac evropskih prvenstva

Sa devet golova

Platini najbolji strijelac evropskih prvenstva

Edmir Škorić

Legendarni francuski nogometaš Michel Platini najbolji je strijelac evropskih prvenstava svih vremena.

Platini, sadašnji predsjednik UEFA-e, na Evropskom prvenstvu 1984. postigao je devet golova.

 

Drugi strijelac evropskih prvenstava svih vremena je Alan Shearer sa sedam pogodak. No, kada se računaju nastupi na jednom EP-u, Shearer predvodi grupu igrača koji su postigli pet golova. 

 

Po šest golova ukupno postigli su Nuno Gomes, Thierry Henry, Patrick Kluivert i Rudd van Nistelrooy.

 

Nistelrooy je bio drugi strijelac EP-a 2004. u Portugalu sa četiri gola. Još dva je postigao na turniru u Austriji i Švicarskoj 2008. 

 

Kluivert je bio jedan od najboljih strijelaca prvenstva 2000. sa pet golova, zajedno sa Savom Miloševićem. Henry je postigao tri gola na EP-u 2000., dva puta je bio strijelac 2004., a jednom 2008. Nuno Gomes također je bio strijelac na tri evropska prvenstva. Postigao je četiri gola 2000., te po jedan gol na prvenstvima 2004. i 2008. 

 

Po pet golova, sve na jednom prvenstvu, postigli su Marco van Basten (Hol), Savo Milošević (Jug) i Milan Baroš (Češ).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.