Platini o Euru, Ligi Prvaka...
Platini želi promjene

Predsjednik UEFA-e

Platini o Euru, Ligi Prvaka...

Edmir Škorić

Francuska fudbalska legenda i aktuelni predsjednik UEFA-e Michel Platini dao je intervju za "Sky Sport" u kojem je govorio o raspodjeli sredstava za klubove iz različitih zemalja, mogućnosti Eura 2016. godine u Italiji i Francuskoj.

Legendarni igrač Francuske i sadašnji predsjednik UEFA-e dao je intervju za italijanski Sky Sport, u kojem je govorio o raspodjeli sredstava za klubove iz različitih zemalja, o mogućem partnerstvu Italije i Francuske za domaćinstvo Eura 2016. godine, te o situaciji u pogledu infrastrukture u Ukrajini i Poljskoj, gdje se treba održati Euro 2012. godine.

"U Poljskoj nema mnogo problema, ali u Ukrajini infrastruktura ide malo teže. Oni znaju da ako na vrijeme ne izgrade stadione, neće biti domaćini Europskog prvenstva."

"Ne vidim veliku razliku između turnira sa 16 i 24 momčadi. Povećanje na 24 ekipe pomoglo bi malim zemljama, koje nikada nisu sudjelovale na međunarodnim natjecanjima", objasnio je Platini.

Na pitanje o mogućnosti da u njegovoj domovini Francuskoj bude organizovano Europsko prvenstvo 2016. godine zajedno sa Italijom, Platini je odgovorio:

"Kada neke dvije države žele organizirati Euro, to je zato što su im potrebni stadioni, i tako ih iskoristiti za organizaciju. Mogli bi to učiniti zajedno, ali moraju obnoviti stadione, kako u Italiji, tako i u Francuskoj.
Ako Italija i Francuska mogu platiti za izgradnju deset stadiona, mogu se priključiti zajedno za to, ali to ovisi i o Italiji
."

Bivša zvijezda torinskog Juventusa je također govorio o opasnosti od dominacije istih klubova u Ligi Prvaka svake godine i ti klubovi postaju sve bogatiji i bogatiji, a time se pravi velika razlika između njih i ostalih europskih klubova.

"Teško je reći klubovima kako da sudjeluju u Ligi Prvaka, a da im ne dajemo novac, jer ga dajemo na druge ekipe. Kako to da napravim? Oni pružaju spektakle, ulažu novac na stadione i igrače, dođu do finala i osvoje novac. Mi im ne možemo reći kako sada dajemo novac za druge ekipe, tako da morate ispasti naredne godine. Mi smo već dali 50 miliona za timove koji su eliminirani. Pokušaćemo dati ravnotežu, no to nije nimalo jednostavno", završio je predsjednik UEFA-e.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.