Pobjeda Nigerije u sjeni navijačkih stampeda

Pobjeda Nigerije u sjeni navijačkih stampeda

Edmir Škorić

Na stadionu Makhulong u predgrađu Johannesburga Nigerija je rezultatom 3:1 savladala Sjevernu Koreju u prijateljskom susretu, no ovaj susret ostat će upamćen po navijačkim stampedima, u kojem je povrijeđen nekoliko osoba.

Već u 15. minuti Yakubu je sa nekih dvanaest metara udarcem nogom matirao golmana Sjeverne Koreje. Sredinom drugog dijela, tačnije u 62. minuti, Obinna je realizirao penal i povisio prednsot Nigerijanaca na 2:0.

Jong je samo dva minuta kasnije smanjio rezultat, a do kraja utakmice bilježimo još isključenje Cha u redovima Sjevernokorejanske reprezentacije. Konačnih 3:1 postavio je Wolfsburgov napadača Obafemi Martins dvije minute prije kraja susreta.

Ipak, ovaj meč ostat će upamćen po navijačkim stampedima pred početak utakmice. Naime, ispred stadiona koji prima 10.000 gledalaca, problem je nastao kada su se po prvi put otvorila ulazna vrata stadiona. Policija je zatvorila vrata i tako na trenutke smirila situaciju. No, drugi puta je uslijedila još jača navala, pa se desetine navijača Nigerije našlo na podu.

Dvanaest osoba je povrijeđeno, od kojih je i jedan policajac, kojeg su u teškom stanju na nosilima odnijeli do auta hitne pomoći.

"Navijači su nasrnuli i odjednom sam se našao na podu", kazao je Japhta Mombel, jedan od nesretnih nigerijanskih navijača.

Podsjetimo da je prošle godine 22 navijača poginulo u stampedu na kvalifikacionom susretu Obale Slonovače. Tada je FIFA novčano kaznila Nogomtni savez Obale Slonovače sa 46.000 dolara zbog propusta u organizaciji.

Nigerija - Sjeverna Koreja 3:1
(Yakubu 15, Obinna 62 - penal, Martins 88/ Jong 64)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.