Pobjede domaćina i otkazi trenerima
Ivo Ištuk prvi je smijenjeni trener ove sezone u Premijer ligi

U Premijer ligi ništa novo

Pobjede domaćina i otkazi trenerima

Nova sezone u Premijer ligi BiH počela je, onako, pomalo neobično, sa nešto više pobjeda gostiju u prva dva, tri kola. Možda se nekom tada činilo kako će se stvari u bh. klupskom fudbalu promijeniti nabolje, ali tako nešto ipak je teško očekivati.

U vikendu iza nas odigrano je 4. kolo, a u sedam odigranih utakmica (susret Olimpik - Sarajevo je odgođen), vratili smo se na stari, dobri običaj domaćih pobjeda. Šest mečeva je završeno pobjedama domaćih ekipa, a samo je aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, mostarski Zrinjski, na Grbavici kod Željezničara uspio otrgnuti bod. Šta reći, jako je teško naći motiva i interesa za praćenje lige u kojoj su domaći pretplaćeni na pobjede.

Druga stvar su smjene trenera. Tako su nakon samo četiri kola Olimpik i Čelik dobili nove ljude u stručnom štabu. Zenički je klub u sezonu ušao prilično loše, te Čelik nakon četiri kola zauzima posljednje mjesto na tabeli, bez ijedne pobjede i sa samo jednim osvojenim bodom na svom kontu. I zato je Ištuk morao otići...ili?

Bilino Polje dugi je niz godina važilo za najposjećeniji stadion u državi. Danas to više nije slučaj. Navijači zeničke ekipe, ogorčeni radom Uprave kluba, odlučili su se na bojkot utakmica svojih ljubimaca sve dok čelni ljudi koji vode Čelik ne odstupe sa svojih pozicija. E, upravo su ti isti čelnici odlučili krivicu za loše rezultate svaliti na Ištuka, te su mu se zahvalili na saradnji. Naravno da dio krivice za loše rezultate snosi trener, ali i Sir Alex Ferguson bi imao problema da sastavi ekipu i napravi rezultat bez pomoći Uprave, adekvatnih pojačanja i dovoljnog broja fudbalera. Ištuk to nije imao.

A ako su Upravi Čelika izgovor za otkaz Ištuku bili loši rezultati, šta onda reći za Husrefa Musemića i njegov jučerašnji otkaz u Olimpiku? Novajlija u Premijer ligi Bosne i Hercegovine je nakon tri utakmice u društvu najboljih ostvario sasvim solidan skor od po jedne pobjede, remija i poraza, te sa ukupno četiri boda zauzima sasvim solidno 10. mjesto. To, međutim, nije bilo dovoljno Musemiću da ostane na klupi Vukova, Uprava je rekla svoje i otkaz je bio neminovan.

U Travniku je Dževad Bećiragić, predsjednik tamošenjeg premijerligaša podnio ostavku zbog loše finansijske situacije u klubu, čiji su igrači stupili u štrajk, jer nisu primili platu još od juna. Vjerovatno je Bećiragić najpoštenije postupio od svih. Barem je ostavkom priznao nesposobnost da se nosi sa zadatkom, a kad bi se njegovim primjerom vodili još neki pojedinci iz uprava pojedinih premijerligaških klubova, vjerovatno bi se i situacija u bh. fudbalu popravila.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.