Pobjede Gane, Nigerije i Obale Slonovače
Amoah strijelac za "crne zvijezde"

Afričke kvalifikacije za SP

Pobjede Gane, Nigerije i Obale Slonovače

Edmir Škorić

Sinoć su odigrane utakmice 2. kola afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se igra naredne godine u Južnoj Africi. Gana je kao gost savladala Mali, Kamerun i Maroko su remizirali, Nigerija je bila bolja od Kenije...

U grupi 1 sastali su se Kamerun i Maroko, koji su remizirali sa nepopularnim rezultatom 0:0, što udaljava jednu od jačih selekcija u Africi od Svjetskog prvenstva, obzirom da su Eto' i društvo kiksali i u prvoj utakmici.

Rezultati: Kamerun - Maroko 0:0
Poredak: Gabon 6, Togo 3, Maroko 1, Kamerun 1.

Nigerija je bila bolja od Kenije rezultatom 3:0, Nigeriji je ovo četvrdi bod u dvije utakmice, Kenija je za sada bez bodova. Uche je već u 2. minuti donio vodstvo domaćoj selekciji, do 73. minute mreže su mirovale, da bi tek u 73. minuti napadač Intera postigao pogodak za 2:0. Obinna samo par minuta postiže svoj drugi, odnosno treći pogodak za Nigeriju.

Rezultati: Nigerija - Kenija 3:0
Poredak: Tunis 6, Nigerija 4, Mozambija 1, Kenija 0.

Alžir je bio bolji od Egipta u utakmici 3. grupe, pobijedivši na kraju sa 3:1. Sva četiri pogodka viđena su u drugom dijelu. Domaći su preko Matmoura, Ghezzala i Djebboura vodili 3:0 u 77. minuti, a utješni pogodak gostima donio je Aboutriki u 86. minuti utakmice.

Rezultati: Alžir - Egipat 3:1
Poredak: Alžir 4, Zambija 4, Ruanda 1, Egipat 1.

Obje utakmice drugog kola grupe 4 odigrane su sinoć. Gana je očekivano slavila kod Malija rezultatom 0:2. "Crne zvijezde" su povele u 67. minuti golom Asamoaha, a konačan rezultat postavlja Amoah deset minuta prije kraja. Minimalnu, ali zasluženu pobjedu ostvarili su igrači Benina nad Sudanom. Gol vrijedan tri boda postigao je Omotoyossi u 21. minuti.

Rezultati: Mali-Gana 0:2/Benin-Sudan 1:0
Poredak: Gana 6, Benin 3, Sudan 1, Mali 1.

Gvineja je u okviru drugog kola grupe 5 poražena na svom terenu od Obale Bjelokosti. Kone je u 45. minuti doveo goste u vodstvo, Bangoura izjednačio u 65. minuti, a gol vrijedan tri boda Obali Bjelokosti donosi Romaric u 71. minuti.

Rezultati: Gvineja - Obale Slonovače 1:2
Poredak: Obale Slonovače 6, Burkina Faso 6, Gvineja 0, Malawi 0.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.