Pobjedom nad Turskom dolazimo pred vrata raja

Šta je potrebno za baraž?

Pobjedom nad Turskom dolazimo pred vrata raja

Adnan Beganović

Još dva dana ostala su do utakmice naših Zmajeva sa Turskom, koja nam može donijeti puno ali i odnijeti gotovo sve što smo do sada dobro uradili u ovim kvalifikacijama.

Pobjeda nam gotovo sigurno donosi baraž, remi najvjerovatnije drugo mjesto u grupi ali još uvijek ne garantira baraž, a poraz nam donosi glavobolju do kraja kvalifikacija.

Kako bismo otklonili sve dvojbe koje se ovih dana javljaju, a vezane su za famozni baraž, odlučili smo napraviti jedan pregled kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Evropi te pojasniti sistem takmičenja u ovim kvalifikacijama.

Reprezentacije iz Evrope podijeljene su u osam grupa sa po šest ekipa te jednu grupu sa pet ekipa. Devet pobjednika grupa direktno će izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo, dok će osam najboljih drugoplasiranih igrati dodatne kvalifikacije na dvije utakmice. Kako u osam grupa ima šest reprezentacija, a u jednoj pet, u ovih osam sa po šest ekipa drugoplasiranim će na kraju se oduzimati bodovi skupljeni protiv posljednjeplasirane momčadi.

U našoj grupi to će biti najvjerovatnije Armenija, tako da u ovom trenutku dvije pobjede protiv ove reprezentacije gotovo da nam ne donose ništa značajno, jer bodovi iz susreta s Armenijom za tabelu drugoplasiranih neće se računati. Kada bi u ovom trenutku kvalifikacije bile završene naša reprezentacija bi imala na kontu 9 bodova iz pet utakmica (dvije pobjede protiv Belgije i jedna protiv Estonije, te dva poraza od Španije i Turske). Sa ovih 9 bodova Bosna i Hercegovina bila bi sedma najbolja drugoplasirana reprezentacija i izborila bi nastup u baražu. Upravo zbog ovog „odbijanja“ bodova u susretima s posljednjoplasiranom momčadi u grupi, utakmica s Turskom ima veliko značenje za našu reprezentaciju. Trijumfom na Bilinom polju ubijamo dvije muhe jednim udarcem, odnosno Turcima bježimo na nedostižnih sedam bodova, a onda trijumfom ili čak i remijem u Estoniji dovodimo se u situaciju da utakmicu s Španijom igramo za „raju“.

Kao što smo već i rekli, trenutno je naša reprezentacija sedmoplasirana na tabeli drugoplasiranih, iza nas su Sjeverna Irska i Mađarska. Veoma bitno je napomenuti da se izgled ove tabele iz kola u kolo drastično mijenja, te da u ovom trenutku našoj reprezentaciji se uračunavaju samo bodovi iz pet susreta.

Prema nekim analizama u najtežem položaju od trenutno drugoplasiranih je Sjeverna Irska, koja trenutno ima osam bodova, a do kraja kvalifikacija ima samo dva susreta, i to protiv Slovačke kod kuće i Češke na strani. Realno je očekivati da Irci recimo osvoje 3 boda iz ova dva susreta, a kako trenutno imaju osam bodova na tabeli drugoplasiranih, opet bi ostali bod za nama kada bi mi samo pobijedili Tursku. Međutim, ova grupa je jako neizvjesna, pa postoji velika mogućnost da Irci uopšte ne budu drugoplasirani.

Uglavnom, kada se analizira svih 9 grupa, sasvim je sigurno da nas pobjede protiv Turske i Estonije vode u baraž, a remi s Turcima i tri boda u Estoniji, također nas dovode pred vrata raja. Na kraju treba naglasiti da Ćirini Zmajevi imaju susret i s Španijom, koja će u Bosnu i Hercegovinu doći kao siguran putnik na Svjetsko prvenstvo, pa tri boda i iz ovog susreta na našem kontu ne bi bila neko veliko iznenađenje, pogotovo ako se uzme u obzir igra naše reprezentacije u posljednje vrijeme.

Trenutna tabela drugoplasiranih:
1. Rusija (5) 12 bodova
2. Hrvatska (6) 11
3. Francuska (6) 11
4. Grčka (6) 10
5. Irska (6) 10
6. Škotska (7) 10
7. BiH (5) 9
8. Sjeverna Irska (6) 8
9. Mađarska (5) 7


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.