Počelo je porazom u Murciji, a sad...

Statistički osvrt

Počelo je porazom u Murciji, a sad...

Edmir Škorić

Naša reprezentacija u subotu će u Jerevanu tražiti pobjedu protiv Armenije, a mi vam ovaj put donosimo statistčki osvrt naše selekcije u ovim kvalifikacijama.

Počelo je 6. septembra 2008. godine u Murciji, svi se dobro sjećamo utakmice protiv fudbalske velesile Španije i minimalnog poraza 1:0. David Villa nam je presudio u 58. minuti, napadač Valencije zaobišao je s desne strane Hasagića te skoro iz mrtvog ugla pogodio našu mrežu. Imali smo i mi svoje šanse, no na kraju svi su bili zadovoljni pokazanim protiv jedne od najjačih reprezentacija svijeta, iako i dan danas ostaje žal što Furiji nismo "ukrali" barem jedna bod. Za razliku od sada, u reprezentaciji su tada nastupali vezista Branislav Krunić, štoper Velibor Vasilić i golman Goran Brašnić, naravno sva trojica bili su u pričuvi. Hoffenheimov napadač Vedad Ibišević u igru je ušao tek u posljednjih 25 minuta umjesto Berberovića, kada je selektor Miroslav Blažević krenuo na sve ili ništa. Na kraju se ispostavilo ovo drugo. Treba napomenuti da Vedo tada nije bio u onoj pravoj formi, kada je u 17 utakmica postigao 18 golova i bio vodeći strijelac Bundeslige nakon prvog dijela sezone..

"Ipsrašili" Estonce u Zenici

Četiri dana poslije Zenica je bila puna do posljednjeg mjesta, tražila se karta više. Naša selekcija ugostila je Estoniju i na najbolji mogući način došla do prve pobjede. Evropa je zadrhtala pred malom selekcijom, Ćirini Zmajevi "isprašili" su Estonce sa sedam komada. Zvjezdan Misimović sa tri gola, od čega je jedan penal, u sat vremena igre pokazao je zašto smo  s razlogom strah i trepet za Špance, a naš drugi "dragulj" iz Wolfsburga, Edin Džeko, postigao je dva gola, da bi im se do kraja pridružili  Hajdukov Ibričić i PAOK-ov Muslimović. Obojica su postigli po jedan pogodak. I ovu utakmicu na klupi je bio Vedad Ibišević, dok su napadom "harali" Džeko i Muslimović.

Mjesec dana kasnije gostovali smo u Istanbulu moćnoj Turskoj, ali na kraju smo i Turke pošteno namučili. Dio tribine gdje su bili smješteni naši navijači naprosto se zapalio u 26. minuti kada Edin Džeko glavom pogađa za vodstvo BiH. Ipak, drugo poluvrijeme smo posustali, Turan nam je u 51. postigao izjednačujući pogodak, a tragični poraz nanio nam je rezervista Mevlut Erdinc dvadesetak minuta prije kraja. Zaista, velika šteta što iz Istanbula nismo ponijeli bar jedan bod, jer bi vjerovatno sada mirna sna čekali susrete s Armenijom i Turskom.

Četiri dana poslije (15. oktobar prošle godine) ponovo se napunilo Bilino Polje, a navijači koji su pristigli iz cijele BiH uživali su u golovima naših Zmajeva. Kapiten Spahić doveo je našu selekciju u vodstvo u 31. minuti, a nekoliko minuta poslije Džeko je poviso na 2:0. Drugi napadač Zlatan Muslimović treći gol BiH donio je sredinom drugog dijela, da bi gosti uspjeli postići i jedan utješni pogodak preko Minasyana. Ipak, u posljednjim minutama Muslimović pogađa za konačnih 4:1 i veliko iščekivanje protiv uvijek neugodne Belgije, sjetimo se onog poraza od 4:1 u Briselu.

Dva puta ranili Belgijance

A, onda je došao kraj marta, najbitnija utakmica naše reprezentacije, ali sigurno i najslađa pobjeda. Džeko nas je rano super pogodkom doveo u vodstvo, zapalio sjeverni dio Cristal Arene, no mnogo toga crnog dešavalo se po nas kada je Dembele postigao izjednačujući pogodak. Navijači su ubacivali baklje u stadion, sve je krenulo nizbrdo, a glavni sudija odlučio je napraviti kratki prekid. Taj prekid puno nam je pomogao, Ćirini lavovi izašli su na travnjak Genkovog stadiona potpuno svježi i onda golovima Jahića, Bajramovića i Misimovića dolazimo do nestostižnih 1:4, da bi tračak nade domaćim igračima donio Sonck golom sa bijele tačke u 85. minuti. Ova utakmica donijela nam je još jednog velikog golmana, Nemanju Supića. Supić, koji je tada branio za srpski Javor, postao je miljenik navijača.

"Ranjenog lava" nakon četiri dana ugostili smo u Zenici, uz dosta optimizma, ali i velike doze straha, ipak igrali smo protiv jedne strašne Belgije. Strašnu Belgiju na prepunom Bilinom Polju utišao je Džeko golovima u 12. i 14. minuti. U posljednje dvije minute Swerts je uspio smanjiti za Belgijance, no bilo je kasno za bilo što i širom Bosne i Hercegovine slavilo se do kasno ujutro. Bila je to povijesna pobjeda, pobjeda koja nas je kao nikada zbližila baražu i Svjetskom prvenstvu. Južna Afrika je tako blizu, ali i tako daleko. Pred nama su četiri meča, i to najprije gostujemo Armeniji, dolazi Turska u Zenicu, u oktobru idemo Estoniji i za kraj dolazi nam Španija.

BiH sa najboljom gol razlikom u grupi 5

Ubjedljivo smo najbolji sa gol razlikom u našoj skupini. Postigli smo čak 18 golova u 6 utakmica, a primili sedam (+11). Španci su primili samo jedan gol, ali i postigli četiri gola manje od nas. Malo golova postigla je Turska, samo šest, a primili su ih pet .Belgijanci su postigli deset, da bi primili jedan više. Estonija ima četiri data i petnaest primljenih pogodaka. Daleko najugroženija je upravo Armenija, Armenci su dali tri a primili 25 golova. Čak 26 golova postigla je reprezentacija Engleske, i selekcija su sa najviše pogodaka. Ispod njih smješteni su Njemačka (20), Poljska i BiH (po 18 golova). Na petom mjestu je Slovačka sa 17 postignutih golova.

Džeko drugi strijelac kvalifikacija

Naš napadač Edin Džeko sa sedam postignutih golova iz šest kola nalazi se na drugom mjestu liste svih strijelaca evropskih kvalifikacija. Wayne Rooney, napadač Manchestera i Engleske, postigao je gol više, ali i igrao je sat vremena više od našeg "dragulja". Na treće mjesto smjestio se Poljak Ebi Smolarek, a Belgijanac Wesley Sonck na četvrtom uz isti broj golova kao i Smolarek (po šest). Na petoj poziciji našao se Danac Soren Larsen sa pet golova.

Naš naredni protivnik Armenija na dnu je najefikasnijih reprezentacija ovih kvalifikacija. Armenci su dali samo dva pogodka, od čega nažalost jedan nama (drugi Estoncima), primili su nevjerovatnih 25 golova, što je više od četiri gola po utakmici. Odigrali su šest utakmica i zabilježili samo jedan remi i to protiv Estonije.

Opcija je mnogo, ništa se ne zna

Mnogi već sada polako nagađaju rezultate i prave konačnu tabelu. Ipak, ona je uistinu do posljednjeg kola nepoznata. Naša računica je jasna, pobijediti Armence, a Turci će, ukoliko se ne desi čudo, slaviti u Istanbulu protiv Estonaca. Dakle, tri kola do kraja ostat ćemo na +4. Ukoliko bi eventualno izgubili od Turaka došli bi na jedan bod zaostatka, no pobjedom nad Estonijom taj zaostatak bi ostao i do posljednjeg kola i utakmice sa Španijom. Sada se tu uključuje varijanta da će Španci popustiti prema našoj selekciji, obzirom da je i njima u interesu da eliminišu jednog od konkurenata za SP. Nama na ruku trebao bi da ide i podatak da će Španci tada vjerovatno biti osiugarni, pa im rezultat neće puno značiti u utakmici na Bilinom Polju.

Dok mi budemo igrali kod Estonije, Turke čeka teško gostovanje u Belgiji. Zadnje kolo oni će imati lagan zadatak budući da im dolaze Armenci, a nama veliki Španci. Matematički BiH može i na prvo mjesto, ali to bi več spadalo u najveća svjetska čuda. Španci neće propustiti ovakvu priliku. Ni Begijanci nisu otpisani, ali...



GRUPA 5:

06.09.2008.
Španjolska 1-0 BiH
Armenija 0-2 Turska
Belgija 3-2 Estonija

10.09.2008.
Španjolska 4-0 Armenija
Turska 1-1 Belgija
BiH 7-0 Estonija

11.10.2008.
Turska 2-1 BiH
Belgija 2-0 Armenija
Estonija 0-3 Španjolska

15.10.2008.
Belgija 1-2 Španjolska
BiH 4-1 Armenija
Estonija 0-0 Turska

28.03.2009.
Španjolska 1-0 Turska
Belgija 2-4 BiH
Armenija 2-2 Estonija

01.04.2009.
Estonija 1-0 Armenija
BiH 2-1 Belgija
Turska 1-2 Španjolska

05.09.2009.
Armenija - BiH
Španjolska - Belgija
Turska - Estonija

09.09.2009.
Španjolska - Estonija
Armenija - Belgija
BiH - Turska

10.10.2009.
Estonija - BiH
Belgija - Turska
Arminija - Španjolska

14.10.2009.
Turska - Armenija
Estonija - Belgija
BiH - Španjolska.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.