Počelo ozdravljivanje Premijer lige BiH

Nakon godina tame

Počelo ozdravljivanje Premijer lige BiH

Dolaskom Komiteta za normalizaciju u Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, konačno su počele stizati i ljepše vijesti vezane za bh. fudbal.

Od kako su FIFA i UEFA prvo suspendovale, pa onda skinule suspenziju sa Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, mnogo se stvari promijenilo na dobro. Međutim, oni koji misle da je posao gotov se varaju.

Ipak, primjetni su mnogi pozitivni pomaci, što je zasluga Komiteta za normalizaciju, iz kojeg stoje evropska i svjetska fudbalska federacija. Na čelu sa predsjednikom Ivicom Osimom, Komitet se prvo riješio ostataka iz predhodne strukture N/FSBiH u liku Ilje Dominkovića i Sulejmana Čolakovića, kojima je izrečena suspenzija iz N/FSBiH.

Suspenzija Dominkovića i Čolakovića


Ova će se dvojica bivših čelnika N/FSBiH naći pred optuženičkom klupom zbog nelegalnog potpisivanja duplih ugovora sa agenacijama Kentaro i SportFive, a najvažnije je što su, barem do daljnjeg, udaljeni iz bh. fudbala.

Osim toga, veoma je pozitivan pomak napravljen kada je u pitanju Premijer liga Bosne i Hercegovine. Godinama je nacionalno fudbalsko takmičenje Bosne i Hercegovine bacano na marginu od čelnika bh. Saveza, koji su Premijer ligu prepustili sudijskim i inim mešetarima, koji su krojili takmičenje po svojoj volji. Nije nikakva tajna da se prvak Bosne i Hercegovine u pojedinim sezonama znao mjesecima unaprijed, kao što se znalo i koji će klubovi ići u evropska takmičenja.

Posljedice katastrofalnog vođenja Premijer lige


Ono malo zdravih snaga što je zagovaralo skraćivanje lige je redovno bilo preglasano, jer je svako htio "svoj" klub vidjeti u Premijer ligi, a ulazak ili opstanak u društvu najboljih su se masno naplaćivali.

Posljednica katastrofalno uređene, korumpirane i loše vođene Premijer lige je činjenica da je bh. fudbalsko takmičenje danas jedno od najnekvalitetnijih u Evropi, da nam klubovi ne mogu ni primirisati ozbiljnom uspjehu u Evropi, da najbolji igrači mahom odlaze na Kipar, Azerbejdžan, Kazahstan, u druge lige Poljske, Češke ili Rumunije...

Pomaci ka naprijed


I tako, nakon sezona i sezona mraka, čini se kako bi se stvari konačno mogle pokrenuti nabolje. Tome u prilog govori i jučerašnji sastanak koji su održali predstavnici UEFA i FIFA sa Komitetom za normalizaciju i predstavnicima klubova Premijer lige.

Načelno je dogovoreno formiranje udruženja premijerligaša, što je prvi veliki korak ka normalizaciji stanja u Premijer ligi.

Također, Komitet za normalizaciju je u aktivnim sastancima sa političkim čelnicima države uspio načelno dogovoriti oprost dugova koji bh. klubovi imaju prema državi i entitetima.

Blizu je i potpisivanje sponzorskog ugovora, pa bi Premijer liga po prvi put u svojoj istoriji mogla imati generalnog sponzora, što bi umnogome olakašlo finansijsku situaciju u klubovima, koji bi tada mogli zadržati svoje najbolje igrače, ulagati u omladinski pogon, te samim tim dići kvalitetu takmičenja.

Svjetlo na kraju tunela


Za sada se, pomalo stidljivo, govori i o skraćivanju lige. Sadašnji format, sa 16 klubova je daleko preglomazan, što razvodnjuje kvalitetu. Vjerovatno najbolji sistem bi bio sa deset ili najviše 12 klubova, ali o tom potom.

Sve u svemu, nakon što smo godinama iz Premijer lige dobivali vijesti o skandalima, namještanju, sudijskim lakrdijama, konačno se počelo raditi nešto konkretno, što svakako daje nade u bolje sutra. Ipak, do potpunog ozdravljenja bh. fudbala je još dug put, ali svaki put od nekud mora početi, a put Premijer lige ka boljem sutra je počeo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.