Počelo ponovljeno suđenje Šapini

Zbog proceduralnih grešaka

Počelo ponovljeno suđenje Šapini

Danas je ponovo u Njemačkoj počelo suđenje Ante Šapine i Marija C. koje se ponavlja zbog proceduralnih grešaka tokom prošlog postupka. U maju mjesecu 2011.godine sud u Bochumu je presudio Šapini zatvorsku kaznu od pet i pol godina.

Vrhovni sud Savezne Republike Njemačke kasnije je tu presudu djelomično poništio zbog proceduralnih grešaka i cijeli slučaj vratio nadležnom sudu u Bochumu. Šapini će u novom postupku suditi nove sudije i oni će odlučiti i o visini kazne.

Ključno pitanje u ponovljenom sudskom postupku koje treba biti razjašnjeno vezano je uz azijske kladionice preko kojih je Šapina sa svojim ortacima ulagao novac na dogovorene utakmice. Sada sud mora otkriti jesu li kladionice pretrpjele materijalnu štetu i u slučaju da dogovorena manipulacije nije funkcionirala odnosno u slučajevima da su utakmice završile drugačijim rezultatom od onog kojeg su članovi kladioničarske mafije dogovorili s potklupljenim igračima.

Pored toga, tokom ovog ponovljenog suđenja će se utvrditi da li je Ante Šapina bio član organizovane kriminalne grupe ili je djelovao sam. Ukoliko se bude radilo o organizovanoj grupi, Šapina bi mogao dobiti i veću kaznu, dok bi kao eventualni krunski svjedok mogao dobiti nešto manju. Pored Šapine, na sud će ponovo i Marijo C. 38-godišnji Hrvat iz Nürnberga

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije