Počinje Afrički kup nacija

Počinje Afrički kup nacija

Nakon Svjetskog   prvenstvu 2010. Južnoafrička Republika će od subote biti domaćin još jednog velikog međunarodnog nogometnog takmičernja - Afričkog prvenstva.

Na prvenstvu će igrati 16 reprezentacija podijeljenih u četiri grupe.

U  A-grupi su JAR, Angola, Maroko i Zelenortski Otoci,  u B-grupi Gana, Mali, Niger i Demokratska Republika Kongo, u C-grupi Zambija, Nigerija, Burkina Faso i Etiopija, te u D-grupi Tunis, Alžir, Togo i Obala Slonovače.

Naslov iz  2012. godine brani  selekcija Zambija, koja  uz  Obalu Slonovače, Ganu i domaćina - JAR po kladioničarima važi za favorita prvenstva.

U uvodnoj utakmici prvenstva u subotu će u Johannesburgu  igrati JAR i Zelenortski Otoci.

Finale Afričkog prvenstva igrat će se 10. februara u Johannesburgu, a pobjednik će izboriti pravo nastupa na junskom Kupu konfederacija u Brazilu, na kojem će uz domaćina još igrati evropski i svjetski prvaci Španci, južnoamerički prvak Urugvaj i Tahiti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.