Počinje najveća smotra afričkog nogometa

Gabon i Ekvatorijalna Gvineja domaćini

Počinje najveća smotra afričkog nogometa

Jednom davno Afrikom su dominirale momčadi poput Nigerije, Kameruna ili Južne Afrike, ali sada su se stvari znatno promijenile.

Ovogodišnje izdanje Afričkog kupa nacija simbolizira snagu promjene diljem kontinenta, a po prvi put su učešće izborile ekipe Nigera, Bocvane i Ekvatorijalne Gvineje. Titulu neće imati ko braniti, jer je  Egipat eliminisan još u kvalifikacionoj fazi. Međutim, unatoč prisustvu debitantskih ekipa još uvijek postoje brojne momčadi koje cijeli svijet poznaje i koje u svojim redovima imaju neke od najboljih igrača planete.

Ovo će biti 28. izdanje Afričkog kupa nacija, a održat će se u Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji od 21. januara do 12. februara. Gabon će se predstaviti sa dva stadiona, od kojih će jedan biti domaćin finala, Stade d'Angondjem. Taj stadion je izgrađen za potrebe ovoga takmičenja, a ima kapacitet od 40.000 mjesta. Drugi stadion nosi ime Franceville, a i on je posebno sagrađen za Afrički kup nacija i može primiti 35.000 navijača.

Ekvatorijalna Gvineja također nudi dva stadiona. De Bata stadion je nekada mogao primiti 22.000 ljudi, ali je sada proširen i ima kapacitet od 40.000 mjesta. Ceremonija otvaranja će biti održana upravo na tom stadionu. Najmanji stadion na turniru se nalazi u ovoj zemlji, a prima samo 15.000 ljudi. Na njemu će se odigrati većina utakmica grupne faze.

Prvi favorit turnira je Obala Slonovače, reprezentacija koja ima nekoliko superzvijezda iz Premiershipa. Snagu ovoga sastava dokazuje i činjenica da svi osim rezervnog golmana, Daniela Yeboaha, igraju u evropskim klubovima. Pobjednici iz 1992. godine će biti duboko razočarani ukoliko ne uspiju doći do same završnice. Didier Drogba predvodi njihov napad, a uz igrače poput Yaye Tourea, Gervinha ili Salomona Kaloua, uopšte nije iznenađujuće što su 20. reprezentacija svijeta.

Gana je drugi favorit turnira, a nalaze se u dosta teškoj grupi. Ipak, od njih se očekuje veliki bljesak i svi vjerujemo da će svojim majstorijama uljepšati ovu smotru. Finalisti iz 2010. godine će biti bez svoje superzvijezde, Michaela Essiena, koji je ozlijeđen. Izostanak Essiena bi im mogao predstavljati problem, ali u svojim redovima imaju braću Ayew iz Marseillea za koje se bore svi veliki evropski klubovi. Također, tu su i Asamoah Gyan, John Mensah i Suley Muntari, koji uvijek mogu zaiskriti kada je najpotrebnije.

Selektor Senegala, Amara Traore, bit će na slatkim mukama kada je u pitanju izbor napadača. Moussa Sow, Mamadou Niang, Demba Ba, Souleymane Camara, Dame N'Doye i Papiss Demba Cisse sigurno mogu svima pomrsiti račune. Senegal je jedna od tri nacije koja se može pohvaliti učešćem u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva i ove godine je sve ispod polufinala za njih neuspjeh.

Nigerija, Kamerun i Egipat neće sudjelovati na najvećoj smotri afričkog nogometa, što je znatno oslabilo turnir. To će u svakom slučaju umnogome olakšati posao favoritima, ali će također dati priliku manjim ekipama da dožive svojih pet minuta slave.

Činjenica je da će mnogi igrači pokušati sjajnim partijama skrenuti pažnju velikim klubovima u Evropi, da će favoriti učiniti sve da dođu do trofeja, ali to nije sva draž ovog takmičenja... Naprotiv, ovogodišnja manifestacija će imati nekoliko manjih priča koje bi mogle obilježiti fudbalsku godinu.

Libija, zemlja koja je okružena neprijateljstvom i nasiljem, prevazišla je sva očekivanja i kvalifikovala se na samu završnicu turnira. Nastupat će pod novom zastavom, sa novom himnom i u momčadi vlada veliko jedinstvo. Uspjela je Libija doći na ovaj turnir bez izgubljenog susreta u kvalifikacijama, a sada se nadaju reprizi iz 1982. godine kada su bili drugoplasirani.

Ekvatorijalna Gvineja, jedan od domaćina turnira, nastupit će po prvi put na Afričkom kupu nacija. Zanimljivo je da je sin predsjednika države, Teodoro Obiang Nguema, obećao igračima premije od milion dolara ukoliko na startu turnira savladaju Libiju. Takmičenje će započeti kao najniže rangirana reprezentacija, a trenutno se nalaze na 151. mjestu FIFA-ine rang liste.

Reprezentacija Libije će otvoriti turnir 21. januara u gradu Bati, a igrat će protiv domaćina, Ekvatorijalne Gvineje. Bez obzira ko podigne trofej 12. februara u Gabonu, svi učesnici će pokušati učiniti svoj narod ponosnim.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.