Podržana incijativa za udruženje klubova

Podržana incijativa za udruženje klubova

U protekla dva dana u Sarajevu su održani sastanci na kojima su bili prisutni članovi Komiteta za normalizaciju i predstavnici FIFA/UEFA, Eva Pasquie i Marcel Benz.

Na jučerašnjem sastanku je bilo riječi o postupku harmonizacije statuta dok se danas govorilo o formiranju udruženja profesionalne lige, sponzorisanju takmičenja Premijer lige kao i o raspodjeli sredstava iz UEFA projekata za razvoj omladinskog fudbala. Ovom sastanku prisustvovali su predstavnici 15 klubova Premijer lige NS/FS BiH.

Generalna ocjena predstavnika klubova je ta da je inicijativa za formiranje udruženja profesionalne lige dobra i da se ona u principu podržava, stim da bi se o tome moralo detaljnije razgovarati kada se pripreme odgovarajući prijedlozi .

U tom smislu danas je dogovoreno da administracija Saveza u narednih dvadesetak dana sačini prijedlog koji bi sadržavao:

a) Pravni oblik
b) Ciljeve, prava i dužnosti ovakve lige
c) Usklađenost sa Statutom NS/FS BiH i nacionalnim zakonodavstvom;
d) Osnivači i pitanje ulska ili izlaska iz lige.

Nakon toga biće održan novi sastanak na kojem će biti razmatrani prijedlozi i formiran inicijativni odbor za realizaciju ovog projekta.

Predstavnici klubova su informisani da Savez preuzima odgovarajuće korake da se osigura sponzorisanje Premijer lige za sezonu 2012/13., te da se klubovima, putem nadležnih organa pomogne u reprogramiranju dugova kako bi mogli nastaviti takmičenje.

Raspodjela UEFA sredstava iz Fonda solidarnosti, koja proizilazi iz UEFA takmičenja za razvoj omladinskog fudbala u klubovima Premijer lige za sezonu 2010/11 sezonu, biće uplaćena

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.