"Poklopac na brdu" je u stvari jedan od najboljih svjetskih stadiona

Maštovit dizajn

"Poklopac na brdu" je u stvari jedan od najboljih svjetskih stadiona

Admin Čaušević

Napredak tehnike i tehnologije donio je i inovacije u dizjanu pa mnogi objekti namijenjeni za sportka takmičenja poprimaju neobične izglede. 

Jedan od najneobičnijih, ali sigurno i najboljih svjetskih stadiona nalazi se u Meksiku, tačnije u gradu Zapopanu i domaćin je utakmica Guadalajare.

Stadion je sagrađen 2010. godine. Izgradnja je trajala tri godine, a ukupno je koštala oko 200 miliona američkih dolara.

Specifičan je po tome da je eksterijer stadiona pokriven zemljom te izgleda poput malog brda, dok krov asocira na poklopac.

Kapacitet stadiona je 48.000 gledatelja. Obzirom na akustiku i strast meksičkih navijača atmosfera zna zaista biti paklena.

Inače, na početku je teren bio s umjetnom podlogom, ali nakon niza kritika odlučilo se da se na stadionu koristi prirodna podloga.

Od decembra 2017. stadion nosi naziv Akron po sponzorskoj kompaniji.

Top Komentari

enko
Ovakve stadione je gico obecao.
2 0
CrveniBar
Po cemu jedan od najboljih? Sada se kuzite i u gradjevinu?
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti