Poljaci slave plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva!
Foto: EPA

Jedanaesterci sretni za Poljake

Poljaci slave plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva!

Reprezentacija Poljske prvi je učesnik četvrtfinala Evropskog prvenstva! Poljaci su nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca slavili protiv Švicarske i tako napravili historijski uspjeh.

Prvu priliku na utakmici imala je Poljska već u prvoj minuti, kada je Milik šutirao iznad gola. Nakon toga, prijetili su Poljaci i preko Grosickog, ali se rezultat nije mijenjao sve do 39. minute.

Upravo je Kamil Grosicki ubacio loptu pred gol Sommera, Lewandowski je iskusno propustio do Blaszczykowskog koji je dobro odreagovao i postigao svoj drugi gol na prvenstvu za vodstvo svoje selekcije od 1:0, što je bio rezultat prvog poluvremena.

Vidi video!

U nastavku utakmice su Poljaci imali priliku da dođu i do uduplanja prednosti, ali se Lewandowski i Blaszczykowski nisu najbolje snalazili. Švicarska je priletila preko Rodrigueza i Schara, da bi najozbiljniju šansu imao Seferović, koji je u 79. minuti uzdrmao prečku.

To je bila samo uvertira za ono što će se desiti u 82. minuti. Xherdan Shaqiri je fenomalnim udarcem 'makazicama' sa otprilike 17 metara matirao Fabianskog i postigao vjerovatno najljepši pogodak na ovogodišnjem prvenstvu. To je bio i konačan rezultat regularnog dijela utakmice.

Vidi video!

Švicarska je bila mnogo agilniji tim u produžecima. Najbolju priliku imao je Derdiyok, koji se u 113. minuti našao oči u oči sa poljskim golmanom. Napadač Švicarske je iz stopostotne situacije šutirao glavom, ali je Fabianski fantastično odbranio.

U 118. minuti nova velika šansa za Švicarce. Seferović je ubacio, a Derdiyok malo zakasnio na njegov centaršut pa je rezultat ostao nepromijenjen. Ostalo je 1:1 i pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.

Lichsteiner je realizovao prvi jedanaesterac, a onda je pogodio i Lewandowski na drugoj strani. U drugoj seriji, Granit Xhaka je katastrofalno šutirao i promašio penal, da bi nakon njega Milik pogodio za prednost Poljske.

Shaqiri je pogodio za 2:2, a onda je Glik vratio prednost Poljskoj pogotkom za 3:2. U četvrtoj seriji pogodio je Blaszczykowski, a zatim i Rodriguez na drugoj strani.

Pobjedu i veliko slavlje Poljskoj donio je Krychowiak, koji je matirao Sommera za plasman u četvrtfinale.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi