Poljska u nevjerici: Jiraček odveo Češku u četvrtfinale

Češka u četvrtfinalu

Poljska u nevjerici: Jiraček odveo Češku u četvrtfinale

Midhat Šljivak

Reprezentacija Češke plasirala se u četvrtinu finala Evropskog prvenstva nakon što je večeras u Wroclavu savladala domaću selekciju Poljske sa 1:0 golom Petra Jiračika iz 72. minute susreta.

Česi su prvi zaprijetili. Nakon centaršuta Gebre Selassijea sa desne strane Pilar sa desetak metara nije uspio zahvatiti loptu, te je propala dobra prilika za Češku. Uzvratio je Ludovic Oberniak tri minute kasnije, no njegov slobodan udarac završava u vanjskom dijelu mreže Čecha.

Veliku priliku je u 10. minuti imao Lewandowski, ali najbolji napadač Poljske je iz dobre situacije pogodio ponovo samo vanjski dio mreže Češke. Priliku je potom imao i Boenish, ali njegov šut odlazi pored gola. Boenisch je u 22. minuti iz velike udaljenosti šutirao veoma dobro, ali je Čech loptu odbio u korner.

Nakon toga je došlo do opadanja tempa utakmice što je uzrokovala jaka kiša koja je padala u Wroclawu. Tek u 41. minuti Pilar stvara priiku. Češki fudbaler je šutirao sa petnaest metara pravo u golmana Tytona.

Otvaranje drugog poluvremena nije donijelo gotovo ništa. Liberski je u 54. minuti imao dobar prodor u kazneni prostor s lijeve strane, šutirao je, ali samo u vanjski dio mreže.

Veliku priliku deset minuta kasnije imali su Česi. Nakon centaršuta iz slobodnog udarca Sivok je šutiroa glavom sa četiri metra, ali je Tyton fantastično odbranio i tako spasio svoj gol. Tri minute kasnije nakon brze kontre dobar šut Baroša prema golu Tytona, ali poljski golman ponovo siguran.

Bolja igra u drugom poluvremenu Česima se isplatila u 72. minuti. Murawski je izgubio loptu na tridesetak metara od gola Češke, uslijedila je brza kontra Čeha koju pogotkom završava Petr Jiraček.

Poljaci,iako su morali ići na sve ili ništa, uspjeli su stvoriti samo jednu ozbiljnu priliku pred golom Petra Čecha. Česi su miro priveli utakmicu kraju i sasvim zasluženo ostvarili plasman u četvrtfinale Eura.


szólj hozzá: Czech Republic vs Poland 1:0 Jiracek

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije