Poraz Alkmaara pobjeda Ajaxa
Strijelac gola za Ajax - Sulejmani

Na startu holandskog prvenstva

Poraz Alkmaara pobjeda Ajaxa

M. Maksimović

Utakmicama prvog kola počela je nova sezona u Holandiji. Aktuelni prvak AZ Alkmaar je na startu poražen u gostima. Heracles je bio bolji 3:2. PSV je na svom terenu osvojio samo bod, dok je Ajax u gostima savladao neugodni Gorningen.

Aktuelni prvak je pao nakon sat vremena igre. Everton je u 8. minuti doveo u vodstvo Heracles, a prednost je prvo udvostručio Willy Overtoom u 48. minuti. U 61. minuti je bilo već 3:0, zahvaljujući Fledderusu. Uspjeli su se gosti konsolidovati, Graziano Pellè i Mounir El Hamdaoui su zabili po gol u razmaku od 60 sekundi, ali do boda gosti nisu mogli doći. U finišu utakmice, gostima su isključena dva igrača. Prvo Gill Swerts u 89.minuti, a nakon njega Graziano Pellè u 90.

PSV je na svom terenu (Philips Stadion)  ispustio 2:0 i 3:2. Amrabat i Toivonen su zabili u prvom dijelu, ali u drugom gosti uzvratili preko Ahahaoui i Honde. Toivonen je tada drugim golom obezbjedio vodstvo PSV, ali je radost trajala kratko. Schaken je zabio pet minuta prije kraja
3:3.

Za razliku od PSV-a i Alkmaara, Ajax je na startu uzeo sva tri boda i to u gostima. Na neugodnom Euroborg stadionu pred 23.000 gledalaca, Ajax je golovima Sulejmanija (41.) i
Rommedahla (72.) stigao do pobjede. Na De Kuipu u Rotterdamu, Feyenoord je sredio NEC Nijmegen 2:0. Iskusni Jon Dahl Tomasson je načeo goste u 10.minuti, a za konačnih 2:0 se pobrinuo Leroy Fer 13 minuta prije kraja.


Rezultati 1.kola:
Heerenveen - Roda JC 0:0
Heracles Almelo - AZ 3:2
Willem II - Vitesse 3:1
Sparta Rotterdam - Twente 0:2
RKC Waalwijk - Utrecht 0:1
Feyenoord - NEC 2:0
ADO Den Haag - NAC Breda 1:2
Groningen - Ajax 0:2
PSV - VVV-Venlo 3:3


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.