Poraz koji ne boli

Furija bolja od Zmajeva

Poraz koji ne boli

Adnan Beganović

BiH u posljednjem kolu kvalifikacija za SP poražena je večeras od Španije (2:5). Strijelci za Furiju bili su Pique u 13., Silva u 14., Negredo u 50. i 55. te Matta u 89., dok su za naš tim pogodili  Džeko i Misimović u sudijskoj nadoknadi vremena.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras nije bila na nivou. Ćirini Zmajevi zakazali su u svim segmentima igre ali ono što je najbitnije je to što je ovaj poraz došao u momentima kada smo već osigurali baraž. Prije početka susreta naš nacionalni tim zahvatila je euforija pa smo dojma da je ovo prizemljenje možda došlo u najbolje vrijeme.

Početak susreta pripao je našoj reprezentaciji. Prvi smo zaprijetili i to već u 7. minuti, ali Casilas je bio uspješniji od Džeke i Misimovića. Samo četiri minute kasnije velika prilika za naš tim. Džeko sjajno upošljava Ibiševića koji zaobilazi španjolskog golmana, ali sa nekih 12 metara iskosa nije bio precizan.

Nakon naših promašenih prilika vrlo brzo je uslijedio «hladan tuš» na Bilino polju. Naime, u 13. minuti nakon jednog centaršuta Nemanja Supić nije najbolje procijenio let lopte, a njegovu lošu intervenciju kažnjava Pique koji glavom šalje loptu u praznu mrežu. Nepuni minut kasnije Španije dolazi do novog pogotka. Samo što smo krenuli s centra izgubili smo loptu na sredini tarena, a Negredo sjajno upošljava Silvu kojem nije bilo teško prevariti Supića.

Iako smo bili u rezultatskom zaostatku nismo se predavali i stvorili smo nekoliko izglednih prilika do kraja poluvremena. U 17. minuti Ibišević je sjajno šutirao sa oko 20 metara, ali lopta je prošla tik pored lijeve stative španjolskog gola. Dva minuta kasnije Džeko sjajno spušta loptu Pjaniću koji šutira iz prve, ali Casilas je opet nesavladiv.

U 21. minuti još jedna velika prilika za goste. Naša odbrana ponovo je izigrana, Silva je ostao sam na nekih 10 metara od našeg gola, no ovaj put je Nadarević uspio izblokirati udarac. U 24. minuti Ibišević i Misimović imali su kolosalne prilike, ali Casilas je večeras bio nesavladiv. Nakon ovih prilika igra se malo smirila, a onda u 34. minuti Furija preko Silve ima veliku priliku za 3:0, no ovaj put Silva je bio neprecizan. U 37. minuti najbolja prilika za naš nacionalni tim. Misimović je sjajno uposlio Salihovića, ali njegov udarac brani sjajni golman španjolske reprezentacije.

U drugi dio utakmice naši reprezentativci ušli su jako loše i već nakon 10 minuta nastavka na semaforu je stajalo 0:4. Strijelac trećeg i četvrtog gola za Španjolce bio je Negredo. Nakon ovih pogodaka sve je bilo rješeno, pa je utakmica izgubila na tempu. I kada se očekivao posljednji sudijski zvižduk, odnosno u samo tri minuta palo je isto toliko pogodaka. Prvo je Matta doveo Furiju do velikih 0:5, a onda Džeko i Misimović u samo minut vremena postižu dva gola za našu reprezentaciju.
Sve u svemu, lijepa fudbalska predstava u kojoj su Španjolci sasvim zasluženo slavili. Naša reprezentacija nije bila na nivou, a posebno se to odnosi na naš zadnji red. Navijači su opet bili fenomenalni, a na kraju se može steči dojam da smo u nekim trenucima loše igrali i zbog čuvanja od kartona. Poraz koji je možda i došao u najboljem trenutku i koji nas niti malo nije zabolio.

Stadion Bilino polje.
Gledaoca: 16.000. Sudac: Konrad Plautz (Austrija).Strijelci: 0:1 (13.) David Silva, 0:2 (14.) Pique, 0:3 (50.) Negredo, 0:4 (55.) Negredo, 0:5 (89.) Mata, 1:5 (90.) Džeko, 2:5 (90.) Misimović.

BIH:
Supić, Spahić, Nadarević, Jahić, Muratović (od 69. Vladavić) , Salihović (od 73. Hrgović), Rahimić (od 46. Bajramović), Pjanić, Misimović, Ibišević, Džeko. Izbornik: Miroslav Blažević.
ŠPANJOLSKA: Casillas, Pique (od 76. Sergio Ramos), Albiol, Busquets, Iniesta (od 69. Senna), Negredo, David Silva (od 81. Mata), Capdevilla, Alonso, Iraola, Riera. Izbornik: Vicente del Bosque.









NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije