Povratak Mourinha na "mjesto zločina"

Liga prvaka

Povratak Mourinha na "mjesto zločina"

Edmir Škorić

Večeras se nastavlja groznica nogometne Lige prvaka i to velikom utakmicom na Stamford Bridgeu. Jose Mourinho dolazi na "mjesto zločina", samouvjeren da će se osvetiti bivšem klubu i pokazati svima da je "čovjek koji zna šta radi".

Još kad su izvučeni parovi osmine finala Lige prvaka, bilo je sasvim jasno koja utakmica će s nestrpljenjem biti očekivana. Chelsea i Inter u posljednje vrijeme imaju štošta toga zajedničkog, ali svakako ih najviše veže karizmatični Portugalac Jose Mourinho, čovjek koji je klupu Chelsea zamijenio Interovom. Upravo su portugalskom stručnjaku ukazala prilika da se osveti bivšem klubu. Prvi dio uspješno je odradio, kada je Inter u prvom susretu na Giuseppe Meazzi protiv Londožana slavio sa 2:1.

"Dolazim na Stamforde Bridge napraviti uspjeh s Interom"

Hoće li se Mourinho i večeras smijati?Upravo taj jedan pogodak Chelsea je odlučio da večeras uživamo u 90 "paklenih" minuta (dobro ne svi, sigurno da će biti i onih koji će svoju dozu uživanja potražiti u meču Seville i CSKA iz Mosvke). Mourinho je, dakle, proveo nekoliko fantastičnih sezona u Londonu, te su ga zavoljeli i igrači i navijači tog kluba, iako je on imao neke svoje rituale i često loše odnose sa "sedmom silom". Sa Chelseaom je osvojio dva naslova prvaka Engleske, jednom FA Kup, dva puta ligaški Kup, jednom Community Shield, no nikad Ligu prvaka.

Jose Mourinho je "ime" dobio u sezoni 2003./04., kada je sa sjajnom generacijom Porta osvojio Ligu prvaka. Sve najbolje tadašnje igrače u paketu s Mourinhom je kupio Chelseaov vlasnik - Roman Abramovič. S Interom Mourinho ima jednu titulu Serije A i jednu italijanskog Superkupa, a ove sezone Inter napada na tri fronta (Liga prvaka, Serije A i Kup).

"Nemam u utorak što dokazivati Chelseau. Nemam što dokazati igračima u Chelseau, navijačima, niti bilo kome. Dolazim na Stamford Bridge napraviti uspjeh s Interom i samo me to zanima. Inter jako dugo nije ostvario dobar plasman u Ligi prvaka i proboj u četvrtfinale bi bio strašan rezultat za nas, pogotovo jer bi izbacili velikog suparika. Naporno smo radili, uvježbavali i trenirali za ovaj ogled. Uvjeren sam u pozitivan kraj", kaza o je popularni "The Special One".

Ancelotti vjeruje da igrače neće omesti povratak Mourinha

Nasuprot njega sjedit će Italijan Carlo Ancelotti, dosta mirniji ali i iskusniji stručnjak. Ancelotti je kroz svoju trenersku karijeru trenirao Regginu, potom tri sezone Parmu, dvije Juventusa, a onda je od 2001. do 2009. godine sjedio na klupi Milana, ljutog gradskog rivala Intera. Ancelotti je, dakle, uveo Regginu u Seriju A 1996. godinem nakon toga bez nekog uspjeha vodio Parmu te Juventus, gdje je u dva navrata imao priliku osvojiti Scudetto, no...

Ancelotti sprema pobjedničku taktikuNjegova epizoda s Milanom je počela 2001. godine, kada je Milan doveo do polufinala tadašnjeg Kup UEFA. Tako je Milan 2003. godine osvojio Ligu prvaka, u onoj sjajnoj generaciji sa Pirlom, Rui Costom, Inzaghijem, Shevchenkom, Maldinijem... Te godine su osvojili još domaći Kup te europski Superkup. Sezonu kasnije su osvojili i Scudetto a 2006. godine po drugi put Ancelotti osvaja Ligu prvaka s Rossonerima.

Ancelotti je i tvorac taktike popularno nazvane "božićno drvce", gdje je igrao sa jednim napadačem u formaciji 4-3-2-1. Mnogi su ga mrzili zbog previše defanzivne igre, no Ancelotti je s Milanom redao titule upravo sa takvom formacijom i to je, zapravo, bilo najvažnije od svega. Poznat je kao odličan taktičar, prijatelj sa igračima i cijenjen je, ali je puno puta kritiziran i to većinom zbog nedostatka hrabrosti.

"Siguran sam da igrače neće omesti povratak Mourinha. Za Mourinha će ovo biti posebna  večer. Navijači će ga toplo dočekati, kao što i zaslužuje. Ali utakmica će biti druga stvar. Igrači neće biti umiješani u druge stvari. Svi igrači Chelsea i Intera su koncentrirani na utakmicu, važnu utakmicu. Druge stvari ih ne zanimaju. Jose ima veliko iskustvo i osim toga osvojio je Ligu prvaka i puno trofeja u različitim zemljama. Arsenal i Manchester su napravili dobar posao, stoga moraomo i mi", kazao je Carlo Ancelotti.

Ne tako sjajna forma i jednih i drugih u posljednje vrijeme

Chelsea silno želi osvojiti Ligu prvaka, ponajviše zbog velikog ulaganja ruskog tajkuna Romana Abramoviča, kojeg više posebno ne zanimaju domaća natjecanja. Inter još nikada nije osvojio Ligu prvaka pod okriljem tog imena, a osvoje li pod palicom Portugalca, sigurno će Abramovič duboko požaliti zbog toga što je Mourinha pustio Interu.

Inter ne igra najbolje u posljednje vrijeme. U petak navečer su poraženi od Catanije rezultatom 3:1 i drugoplasirani Milan im se primakao na samo jedan bod te je tako Scudetto u potpunosti otvoren. U posljednje vrijeme Inter daje malo pogodaka, tako je protiv Sampdorije i Genoe odigrao samo 0:0 na svom terenu i ta činjenica može biti zabrinjavajuća pred večerašnji ogled. Londonska momčad nanizala je dvije pobjede nad Stoke Cityjem i West Hamom poslije proaza od Manchester Cityja na svom terenu, ali kako Intera sustiže Milan, Chelsea prestižu Manchester United i Arsenal.

Najveći ispit u karijeri očekuje Chelseaovog trećeg golmana Ross Turnbulla, koji će dobiti priliku zahvaljujući povredama Cecha i Hilarija. Turnbull je branio u pobjedi nad West Hamom ovog vikenda (4:1). Njegova jedina utakmica u Ligi prvaka bila je ona protiv APOEL Nikozije (2:2) iz grupne faze. Lijepe vijesti Ancelottiju stižu iz odbrane. Vratio se povrijeđeni portugalski štoper Ricardo Carvalho, dok italijanskom treneru i dalje nedostaju Essien, Bosingwa i Ashley Cole.

Mario Balotelli je iz, bar za sada, nepoznatih razloga ostao u Milanu i nije u konkurenciji za ovu utakmicu. Kao ni u prvoj utakmici, Christian Chivu i Davide Santon ne igraju zbog povreda.

Rahimićev CSKA na teškom ispitu kod Seville

Prije tri sedmice CSKA je u Moskvi remizirala sa Sevillom, zahvaljujući golu Čileanca Mark Gonzaleza. Prethodno su gosti iz Andaluzije vodili golom Alvaro Negreda. I jedni i drugi imaju jednake šanse da naprave veliki uspjeh večeras. Ipak, blagi favorit je Sevilla, koja, osim što igra na svom Pizjuanu, ima i dosta više odigranih utakmica. Naime, kao što znamo prvenstvo Španije je već daleko odmaklo, dok su Rusi svoje prvo kolo odigrali ovog vikenda. Podsjetimo, CSKA je u petak savladao Amkar sa 1:0.

Da je Sevilla u formi pokazuje i težak ali častan poraz na Santiago Bernabeu prošlog kola od Real Madrida. Tada su vodili sa 2:0, ali su Kraljevi na kraju došli do preokreta 3:2.

Što se sastava tiče, Sevillin trener Jimenez nema većih problema. Odsutan je samo Sebastien Squillaci dok su se vratili Renato i Luis Fabiano. Na drugoj strani, Kiril Nababkin neće biti u redovima CSKA, ali je zato tu talentirani Alan Džagoev, koji je propustio prvu utakmicu ova dva rivala.

"Pritisak je na njima jer igraju kod kuće. CSKA po prvi put ima priliku tako daleko dogurati u Ligu prvaka, tako da je ovo jako važna utakmica za nas", kazao je Gonzalez.

CHELSEA - INTER (1:2)
Stadion: Stamford Brdige

Mogući sastavi:
Chelsea: Turbnull, Ferreira, Terry, Alex, Ivanović, Malouda, Lampard, Mikel, Ballack, Drogba, Anelka.
Inter: Cesar, Maicon, Lucio, Materazzi, Zanetti, Stanković, Cambiasso, Mariga, Sneijder, Milito, Eto'o.

SEVILLA - CSKA M. (1:1)
Stadion: Pizjuan

Mogući sastavi:
Sevilla: Palop, Stankevicius, Dragutinović, Escude, Navarro, Navas, Zokora, Romaric, Perotti, Negredo, Fabiano.
CSKA: Akinfeev, .A Berezutsky, V. Berezutsky, Ignashevich, Schennikov, Aldonin, Semberas, Krasić, Honda, Dzagoev, Necid.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti