Prebacivanje krivice neće riješiti probleme

Isključivi krivac za incident je FK Borac

Prebacivanje krivice neće riješiti probleme

Adnan Beganović

Nakon nemilih scena u Banja Luci na derbiju Borca i Željezničara koji je prekinut u 32. minuti zbog utrčavanja na teren domaćih navijača, saopštenjem za javnost obratio se, objektivno najveći krivac za ovakva dešavanja, FK Borac.

Derbi susret 8. kola Premijer lige između Borca i Željezničara prekinut je u 32. minuti. Naime, velika grupa banjalučkih huligana utrčala je na teren kroz otvorene kapije stadiona i kamenjem, te bakljama napala je navijače Željezničara.

Igrači obje momčadi, što je bh. javnost imala prilike vidjeti i putem malih tv ekrana, pobjegli su u svlačionicu, a niti nakon 45 minuta nisu se stvorili uslovi za nastavak susreta, što je glavni sudija u svom izvještaju i napisao.

Međutim, čelnici Borca, obratili su se bh. javnosti saopštenjem u kojem su iznijeli nekoliko diskutabilnih činjenica, pogotovo jer se cijeli slučaj mogao gledati uživo na programu BHT.

"Treba li podsjećati da je preporuka FIFA, UEFA i samog FS BiH da se utakmice odigraju do kraja, a ne da se prekidaju, što, ovdje u BiH, stiče se utisak, neki žele da postane praksa. Hoće li neko, nakon psovke sa tribine, sutra povući ekipu sa terena pod izgovorom da je ugrožena bezbjednost njegovih igrača i da nema normalne uslove za igru? Ako je utakmica prekinuta zbog upada navijača Borca u teren, logično je bilo da se nastavi kada su oni vraćeni na svoja mjesta. Dakle, za pet minuta", između ostalog piše u saopoštenju.

Govore čelnici Borca o nekakvim preporukama FIFA-e, UEFA-e i FSBiH, no neće spomenuti da je na istom tom stadionu gdje je nacionalno i vjersko vrijeđanje hit, prije nekoliko godina napadnut igrač Sarajeva, Mirnel Sadović.

Govore čelnici Borca o tim istim preporukama, no brzo zaboravljaju Travnik. Na Piroti se nisu držali tih preporuka, niti su se obraćali bh. javnosti nekakvim saopštenjima. Dobro, recimo da su ove preporuke došle u FSBiH nakon prekinutog susreta u Travniku. Može im se, a mi ćemo im vjerovati.

Pomalo je čudno i neshvatljivo kako čelnici kluba iz Platonove tvrde jedno, dok su TV kamere zabilježile sasvim drugo. Tih pet minuta, koliko navodi Borac u svom saopštenju, trajalo je gotovo sat vremena, nakon kojih su domaći navijači divljanje nastavili van stadiona, pa je i ono malo policajaca isti napustilo kako bi pokušalo smiriti tu izmanipulisanu masu.

U Borcu bi se trebali, umjesto pokušaja prebacivanja krivice, okrenuti boljoj organizaciji svojih utakmica, jer nešto na Gradskom stadionu evidentno ne štima.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.